23948sdkhjf

SAS och DB/Schenker gör upp utanför rätten

Deutsche Bahn/DB Schenker har ingått en förlikning som innebär att SAS, Cargolux och Nippon Cargo Airlines betalar närmare 900 miljoner kronor till Deutsche Bahn/DB Schenker i den juridiska processen om kartellsamverkan för flygfrakt till och från USA.
Bakgrunden är att Deutsche Bahn i augusti 2014 lämnade in en stämningsansökan vid en domstol i New York där man krävde skadestånd på motsvarande cirka 3,2 miljarder kronor (370 miljoner US-dollar) från ett antal flygbolag som påståtts ha ingått olaglig kartellsamverkan. Denna kartellsamverkan ska ha drabbat Deutsche Bahn-ägda DB Schenkers verksamhet negativt.
Deutsche Bahn bekräftar nu att man har ingått en förlikning med tre av de flygbolag som anklagats för kartellsamverkan. Det handlar om SAS, Cargolux och Nippon Cargo Airlines. Förlikningen innebär att de tre flygbolagen ska betala sammanlagt motsvarande cirka 880 miljoner kronor (100 miljoner US-dollar). Kartellsamverkan gäller flygfrakt till och från USA samt flygfrakt inom USA.
Deutsche Bahn kommer att fortsätta att driva den rättsliga processen mot de tiotalet övriga flygbolagen som anklagas för kartellsamverkan.
Enligt uppgifter i tysk affärspress har även fordonskomponenttillverkaren Robert Bosch och speditions- och logistikbolagen Panalpina och Kuehne+Nagel ”hakat på” Deutsche Bahn/DB Schenkers stämningsansökan och riktar skadeståndsanspråk till de utpekade flygbolagen.
Deutsche Bahn och deras logistikdotter DB Schenker drog i augusti 2014 igång den här rättsliga processen mot de 13 flygbolagen för att bland andra SAS, Cargolux, Nippon Cargo Áirlines, Air France, KLM, Martinair och Quantas under de senaste sex åren ska ha ingått kartellsamverkan där de på ett olagligt sätt har samverkat och låtit DB Schenker och andra flygspeditörer betala bränsle- och säkerhetstillägg för flygfrakt till, från och inom USA. Deutsche Bahn och DB Schenker beräknar att beloppet för dessa tillägg uppgår till hundratals miljoner US-dollar.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094