23948sdkhjf

Riskkapitalist på väg ta över Fågelviksgruppen

Ett stort amerikanskt riskkapitalbolag är på väg att ta över Fågelviksgruppen som kontrollerar stora delar av den svenska taximarknaden och med det även kontrakt på att köra färdtjänst i många kommuner. Ärendet behandlas just nu av Konkurrensverket.


– Vi har fått in en anmälan om företagskoncentration och det är Ixat Holding som anmält att de förvärvat Fågelviksgruppen, säger Maria Ulfvensjö Baltatzis som är konkurrensråd på Konkurrensverket till Sveriges Radio.

Anmälan som kommit in till Konkurrensverket handlar om företaget Fågelviksgruppen Förvaltning AB som äger över 40 bolag inom taxibranschen. Varumärken som till exempel Taxi Kurir, Taxi 020, Airport Cab, Taxi Helsingborg och Taxi Skåne.

Koncernen omsätter sammanlagt mer än fyra miljarder kronor om året och är den överlägset största aktören på taximarknaden i Skandinavien.

Företagen som tillhör Fågelviksgruppen har stora kontrakt på färdtjänst och andra samhällsbetalda taxiresor i svenska kommuner. I Stockholm har man 98 procent av landstingets persontransporter med personbil - i Göteborg och Malmö runt 50 procent. Men nu kan kontrakten på färdtjänstresorna alltså komma att tas över av ett amerikanskt riskkapitalbolag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067