23948sdkhjf

Näringslivet kritiserar nedläggning av Logistikforum

Stefan Back, chef hållbar logistik i TransportGruppen, ledamot i EESK och ordförande i TTF – Forum för Logistik, är kritiskt till nedläggningen av Logistikforum. Enligt honom är dialogen med näringslivet inte längre politiskt prioriterad inom regeringskansliet.
- Det känns inte helt positivt att Logistikforum nu avvecklas, säger Stefan Back till Transport & Logistik Idag/Transportnet. Ända sedan Godstransportdelegationen i slutet av 1990-talet har det funnits ett samlad dialogforum i godstransport- och logistikfrågor mellan varuägarna, logistikföretagen, de olika trafikslagens operatörer och myndigheter och politiker. Dessa forum har varit mycket uppskattade av näringslivet och ett antal viktiga gemensamma initiativ har tagits inom ramen för Logistikforum, till exempel det svenska samarbetet med Gröna Korridorer som har givit svensk goodwill inom EU respektive citylogistikinitiativet som numera fortsätter i samverkan mellan storstäderna och näringslivet.
Stefan Back framhåller att Logistikforum under den borgerliga regeringens tid vid makten användes för att utveckla svenska prioriteringar i EU-arbetet, särskilt under det svenska ordförandeskapet.
- Det känns tveksamt hur de trafikslagsvisa referensgrupper som Infrastrukturministern hänvisar till ska kunna hantera de övergripande trafikslagsövergripande logistikfrågorna, säger han. Just nu pågår en översyn av EU:s transportpolitik. Där hade Logistikforum utan tvekan kunnat göra en insats. Det går givetvis att utforma dialogforum på olika sätt, men att återgå till enbart trafikslagsvisa diskussioner är ett steg tillbaka.
Stefan Back framhåller att det tyvärr känns som om dialogen med näringslivet inte längre är politiskt prioriterad inom regeringskansliet.
- Inte heller den omorganisation som genomförs inom Trafikverket stärker näringslivskontakterna, snarare tvärt om, säger han. Detta är olyckligt, det finns ett stort intresse från näringslivet att samverka för svenska effektiva och hållbara godstransporter, men utan en kontinuerlig dialog om vilka incitament och åtgärder som verkligen fungerar kan politiken på området riskera bli mer symbolisk än realistisk.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078