23948sdkhjf

Finaldags för Scania YETD 2014!

Den 24-25 april är det dags för Europafinalen i Young European Truck Driver (YETD) 2014 i Södertälje. För Sverige tävlar Andreas Söderström (31) från Söderströms Åkeri i Växjö.
Europafinalen pågår i två dagar och omfattar moment som förutseende och bränslesnål körning, lastsäkring, kontroller före körning, brandbekämpning samt säkerhetsmanövrering. Finaldeltagarna får bevisa att de har den skicklighet och den inställning som krävs av ansvarsfulla förare av tunga lastbilar när de utför ett program bestående av komplex manövrering och hinderkörning.
Scania ser kontinuerlig förarutbildning som en avgörande faktor för att uppnå god förarekonomi. Väl utbildade förare tar ansvar och använder sunt förnuft, sparar bränsle och minskar slitaget på både fordon och däck. Samtidigt bidrar de till ökad säkerhet, som inte bara är viktigt av humanitära skäl. Genom YETD ger Scania förare möjlighet att känna stolthet som förare och förbättra sin körförmåga och kompetens.
– Föraren är den absolut viktigaste faktorn vid transporter med tunga fordon, säger Peter Kaméus, Scania-Bilar Sveriges kommunikationschef. Fordon och infrastruktur är givetvis av stor betydelse, men bränslesnål och trafiksäker körning är i första hand en fråga om mänskligt beteende. Genom YETD vill Scania bidra till att höja yrkesförarnas status och betona deras stora betydelse för transportörernas lönsamhet och för trafiksäkerheten, liksom minskad miljöbelastning. Vi vill hjälpa till att locka fler unga, duktiga förare till branschen.
Scania genomför vartannat år förartävlingar för yrkesförare, 35 år och yngre inom ramen för Scania Driver Competitions. Totalt arrangeras tävlingen i ett 40-tal länder på fem kontinenter och startades 2003. I Europa går Scanias tävling under namnet Young European Truck Driver (YETD). Tävlingen är den största i sitt slag och genomförs med stöd av EU-kommissionen och IRU. Huvudsponsorer 2014-2015 är Michelin och Schmitz Cargobull.
De nationella finalerna har genomförts under 2014 och fram till nu i 26 länder i Europa och Andreas Söderström tog hem segern i Sverigefinalen som avgjordes i samband med Elmiamässan 2014. Totalt deltog omkring 800 tävlande i den Svenska uttagningstävlingen.
Redan 2010 tog faktiskt Andreas Söderström hem segern Europafinalen inför fullsatta läktare i Södertälje. Då, liksom nu, är prissumman som förstapristagaren kammar hem 100 000 Euro. Hur det går nu återstår att se.
I samband med finalen bjuder Scania in till Öppet hus med aktiviteter och underhållning för både stora och små. Bland annat visas Scanias chassimontering där man som besökare får se hur det går till att bygga en lastbil eller buss.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11