23948sdkhjf

Iransk militär håller kvar Maersk-fartyg

Danska UD arbetar ”för högtryck” för att lösa situationen med fartyget MV Maersk Tigris som hålls av det iranska revolutionsgardet sedan i tisdags.
- Vi förväntar oss att Iran följer sina internationella förpliktelser och att besättningen ombord på Maersk Tigris inte skadas, säger danska utrikesdepartementet till Ritzau.
Det var på tisdagen som en iransk styrka sköt varningsskott mot MV Maersk Tigris och sedan bordade det. Fartyget, som är registrerat på Marshall öarna, var då på väg genom iranskt vatten.
Fartygets besättning vägrade att följa en iransk order om att ändra kurs. Detta medförde enligt Pentagon att den iranska styrkan öppnade eld. Efter att varningsskotten avfyrades ska fartyget MV Maersk Tigris ha rättat sig efter de iranska instruktionerna.
Minst fem patrullbåtar tvingade fartyget närmare Iran när det var på väg genom Hormuzsundet, infarten till Persiska viken. Fartyget sände varningssignaler som plockades upp av amerikanska styrkor i närheten.
Från iransk sida hävdas att fartyget hade kommit in på iranskt vatten, medan Maersk säger att fartyget färdades på internationellt vatten.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063