23948sdkhjf

Sundfrakt öppnar fossilfri tankanläggning

Som ett led i att kunna erbjuda klimatsmarta transporter öppnar Sundfrakt, genom dotterbolaget Alltank, tankanläggningar för fossilfri tankning. De fossilfria produkterna kommer att erbjudas på Sundfrakts terminalområde och är HVO100 samt RME100. Därmed blir detta en nordligaste HVO100-anläggninge i Sverige.
Stationerna öppnar efter en invigning den 1 juni med centerpartisten Hans Forsberg, ordförande i kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott och förtroendevald, samt Sundfrakts ordförande Bertil Magnusson.
HVO100 är ett relativt nytt 100-procentigt förnyelsebart dieselbränsle, högintressant bland annat för sina goda miljö- och klimatprestanda. Det är en kemisk kopia av en vanlig diesel men med något lägre densitet. Namnet HVO betyder hydrerade vegetabiliska oljor, även om all råvara inte alltid är vegetabilsik. HVO-anläggningen i Sundsvall ingår i TRB:s stationsnät och blir därmed den fjärde HVO-anläggningen i stationsnätet.
RME100 är ett förnyelsebart dieselbränsle, som används inom transportbranschen sedan flera år tillbaka. Namnet RME står för RapsMetylEster och tillverkas genom att rapsfrön krossas för att få fram biologisk råolja. RME består av 100 procent rapsmetylester och skiljer sig från vanlig diesel bland annat avseende bättre klimatvärden. RME-anläggningen är Alltanks andra station.
- Öppnandet av dessa tankanläggningar möjliggör att Sundfrakt kan erbjuda sina transportköpande kunder klimatsmarta transporter, säger Sundfrakts vd Markus Sundström. HVO100 minskar koldioxidutsläppen med cirka 90 procent. I och med att vi kör på framtidens drivmedel kan vi erbjuda våra transportköpande kunder att deras gods förflyttas med mindre miljöpåverkan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063