23948sdkhjf

Maersk beställer fartyg för 16 miljarder

På tisdagseftermiddagen tillkännagav Maersk att rederiet har beställt 11 gigantiska containerfartyg i Sydkorea med option på ytterligare 6 fartyg. Det sammanlagda ordervärdet uppgår till motsvarande cirka 16 miljarder svenska kronor (1,8 miljarder US-dollar).

e nya fartygen – som var för sig får en längd på 400 meter och en bredd på 58,6 meter, beräknas vara färdigbyggda och klara att sättas i trafik för Maersk Line mellan april 2017 och maj 2018.

Fartygen ska byggas på det sydkoreanska varvet Daewoo, där även Triple-E-fartygen byggs. Det här är den andra nybyggnadsordern i Maersk Lines investeringsprogram efter att rederiet tidigare år beställt en serie på sammanlagt sju feederfartyg på 3 600 TEU.

De nya gigantiska fartygen får var och en en kapacitet på 19 630 TEU och blir därmed större än de så kallade Triple E-fartygen på 18 200 TEU.

- De nya fartygen ska säkerställa att vi kan vara fortsatt konkurrenskraftiga på rutterna mellan Asien och Europa och de kommer att vara nyckeln i vår strategi om att växa med marknaden, säger Sören Toft, COO i Maersk Line. Inom den kommande femårsperioden planerar Maersk Line att investera 15 miljarder dollar i nybyggnationer, retrofitting, containrar och annan utrustning. Maersk Line kommer därmed att upprätthålla den nödvändiga kapaciteten och växa i takt med den globala efterfrågan, samtidigt som vi ersätter mindre effektivt tonnage.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063