23948sdkhjf

Miljömål och affärsmål går hand i hand

Med hjälp av grön el, energieffektivisering och cyklar drar Södertälje hamn sitt strå till stacken för att förbättra miljön. Och på kuppen får de anställda extra motion.
Den som åkt tåg förbi Södertälje Syd kan ha noterat de många bilarna som står parkerade nedanför tågstationen, vid hamnen. Ungefär 100 000 personbilar lastas av i Södertälje hamn varje år, vilket är närmare en tredjedel av alla bilar som säljs i Sverige. Till ytan är inte hamnen så stor, men man hanterar mycket gods, framförallt roro, varje år.
-Vi har ett bra läge logistiskt sätt, säger Tomas Zackrisson, ansvarig för IT, kvalitet och miljö i hamnen. Det är nära till motorväg och järnväg och kort terminalväg, vilket är bra både operativt och miljömässigt.
Miljöarbetet är just något som man arbetar aktivt med i hamnen. Energieffektivisering av godshanteringen är en viktig del, till exempel att hålla koll på truckars, maskiners och fordons dieselförbrukning. Koldioxidutsläppen följs upp varje månad för att jämföras med nyckeltalen man satt. Ett annat pågående projekt rör belysningen, där man byter ut många existerande lampor till LED-lampor och ändrar styrsystemen för armaturen. Och i Södertälje hamn används endast grön el.
I hamnen vill man att alla, både medarbetare, chefer och ledning, ska vara involverade i arbetet med att finna miljö- och arbetsmiljöförbättringar och man har därför möten varje månad inom dessa grupper för att diskutera olika förslag. Detta har resulterat i riktigt innovativa projekt.
-En av våra stuveriarbetare kom med förslaget att vi skulle ha cyklar på truckarna, säger Tomas Zackrisson. Så vi monterade cykelställ på dem och när det är fikapaus tar man cykeln till lokalen där vi fikar, i stället för trucken. För några år sedan vann vi pris för denna innovation.
Med tanke på att trucken väger 72 ton och det kan vara runt 1 100 till 1 300 meter till fikalokalen, innebär detta betydligt minskade koldioxidutsläpp. Utöver att spara på miljön och bättra på arbetsmiljön för stuvarna som får röra på sig, sparar man mellan 50 000 och 70 000 kr per år på detta.
-Lyckas man med miljömålen, lyckas man med affärsmålen, säger Tomas Zackrisson. Vi minskar vår el- och dieselförbrukning och minskar också våra kostnader. Men det handlar också om att vi vill ha kontroll på hela vår verksamhet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.081