23948sdkhjf

Sjöbefälen kritiserar Destination Gotland

Sjöbefälsföreningens styrelse har i ett brev till Tranportstyrelsen listat en rad mycket allvarliga brister som gäller sjösäkerheten och arbetsmiljön i Destination Gotlands fartyg och som man nu vill att tillsynsmyndigheten omedelbart ska åtgärda.
Sjöbefälsföreningens styrelse skriver bland annat:
Besättningen tvingas bryta mot vilotidslagen för att kunna bedriva den dagliga verksamheten.
Säkerhetsrelaterat underhållsarbete kan inte utföras i den omfattning som är nödvändigt.
Besättningen tvingas tumma på kvalitén i samband med säkerhetsövningar på grund av tidsbrist.
Besättningen visar tecken på stress och utmattning och de har sömnproblem, vilket påverkar koncentrations- förmågan och uppmärksamheten.
Samtliga befälhavare har avsagt sig sitt arbetsmiljöansvar. De anser sig inte kunna ansvara för detta på ett korrekt och ansvarfullt sätt, eftersom stöd och resurser från rederiet saknas.

Ombordanställda som påtalat brister av säkerhetsrelaterad karaktär har ansetts som obekväma och svartlistats i rederiet.
En obehaglig ”blame-kultur” frodas i rederiet, vilket inneburit att befäl avstått från att skriva avvikelserapporter.

Destination Gotlands fartyg har under den senare tiden råkat ut för ett antal allvarliga incidenter. Sjöbefälsföreningen kan därför inte utesluta att det finns ett samband mellan de olika säkerhets- och arbetsmiljöfaktorerna och dessa tillbud.
Sjöbefälsföreningens styrelse menar att denna allvarliga situation kräver snabba åtgärder av Tranportstyrelsen, när vi nu står inför en sommarsäsong där över en miljon passagerare ska transporteras till och från Gotland med dessa färjor. Sjöbefälsföreningens styrelse är allvarligt oroad över de risker den bristande arbets- och säkerhetsmiljön som såväl passagerare och besättning utsätts för.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062