23948sdkhjf

Kampen mot sjörövare kostar 25 miljarder om året

Det kostar motsvarande cirka 25 miljarder svenska kronor (närmare tre miljarder US-dollar) varje år att bekämpa de moderna sjörövarna – sjöpiraterna – i Öst- och Västafrika.
Sjöfarten står för en väsentlig del av denna kostnad. Det framgår av en nyligen offentliggjord rapport som Danmarks Rederiförbund refererar till.
Av rapporten framgår att besättningarna på fraktfartyg som trafikerar farvatten i Östafrika, Västafrika och Sydostasien har fortsatt goda skäl att frukta för angrepp från pirater. Under 2014 utsattes 5 009 personer inom sjöfarten för piratangrepp. Det framgår av den årliga rapporten från organisationen Ocean Beyound Piracy, som nyligen offentliggjordes i London.
Utgifterna för att bekämpa piraterna är också fortsatt kolossal. Enbart i Öst- och Västafrika uppgår den sammanlagda utgiften enligt rapporten till mer än tre miljarder US-dollar per år. Merparten av denna utgift – 2,3 miljarder US-dollar – svarar fortfarande Östafrika för, och av rapporten framgår, att sjöfarten står för 64 procent av omkostnaderna.
Samtidigt som det tack vare en massiv och mångsidig insats blir allt glesare mellan angreppen i Adenviken och i västra Indiska Oceanen utanför Östafrika – och inga handelsfartyg har blivit kapade de senaste tre åren – finns det stora utmaningar i Guineabukten utanför Västafrika.
Här blev 1 035 sjöfarare utsatta för angrepp 2014 – och enligt rapporten från Ocean Beyond Piracy inrapporteras överhuvudtaget inte 70 procent av angreppen mot handelsfartyg. Dessutom har det inte genomförts någon rättslig process mot någon sjöpirat i Västafrika.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062