23948sdkhjf

BDX satsar på ökad driftsäkerhet

BDX lägger order till Specma på regelbunden översyn av hydraulsystemet på företagets egna fordon.
– Ordern markerar en start på ett förhoppningsvis långt och givande samarbete för utveckling av vår maskinparks driftsäkerhet och en säkrare arbetsmiljö säger Stefan Sundqvist, Affärschef Maskin & Transport i BDX.
Samarbetet kring det gemensamt utvecklade konceptet GrönMaskin – Mining, innebär att Specma kommer utföra årliga översyner av hydraulsystemet på BDX fordon i gruvmiljö. Efter översyn byts eller åtgärdas samtliga skadade komponenter i syfte att minimera risken för hydrauloljeläckage.
– Ett slangbyte, vår vanligaste serviceåtgärd, innebär nästan alltid att ett oljeläckage förekommit, säger Carl Byberg, Försäljningschef Distribution i Specma Component. Våra 120 auktoriserade Specma Service Center byter varje år ut över 200 000 läckande hydraulslangar. Om vi uppskattar varje läckage till 5 liter, betyder det att 1000 kubikmeter olja årligen spills ut i naturen, och det endast beräknat på Specmas auktoriserade återförsäljare. Vi har bestämt oss för att göra vad vi kan för att minska hydraulikens negativa inverkan på naturen. I det nya konceptet, GrönMaskin, genomför vi årligen en konditionsbesiktning av hydraulsystemet på våra kunders maskiner. Syftet är att identifiera och åtgärda skadade komponenter, exempelvis slangar, ventiler eller cylindrar, innan de orsakar ett läckage med efterföljande miljö- eller personskada.
BDX Företagen AB tillsammans med sina medleverantörer förfogar över en fordonsflotta på över 1 700 fordon och företaget arbetar ständigt för att förbättra arbetsplatsmiljön samt att minska miljöpåverkan.
– Vi har den tuffa vägen lärt oss vad ett hydrauloljeläckage kan leda till, och tyvärr har fordon från BDX drabbats av brand i gruvmiljö, säger Stefan Sundqvist. Ingen person kom till skada den gången, men bränder i sådan miljö kan få förödande konsekvenser. BDX och Specma har gemensamt utvecklat en variant av konceptet med inriktning på gruvdrift, GrönMaskin – Mining. – Med vår kunskap om maskiner för gruvdrift och vilka delar av systemet som är kritiska ur brandskyddssynpunkt, beslutade vi att komplettera det befintliga besiktningsprotokollet med översynspunkter gällande brandriskbedömningar. Vi jobbar sedan tidigare med årlig brandskyddsöversyn och daglig egenkontroll, men vi har inte tidigare haft tredjepartsbesiktning av just hydraulsystemet. Läckande olja är en av de största brandriskerna vi har, så kontinuerlig översyn med byte av skadade komponenter innan läckage uppstår kan mycket väl vara den mest effektiva åtgärden vi gjort för att brandsäkra arbetsplatsen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078