23948sdkhjf

Minister invigde norra Europas största fryslager

På onsdagen – den 17 juni - invigde landsbygdsminister Sven-Erik Bucht norra Europas största och mest energieffektiva fryslager samt en ny fabrik i Bjuv. Anläggningen, som initierades av Findus i augusti 2013, innebär en investering på 750 miljoner kronor – en av de största livsmedelssatsningarna som skett i Sverige.
Den nya anläggningen kommer att möjliggöra ökad konkurrenskraft för svensk livsmedelsindustri samt minskad klimatpåverkan. Fryslagret, som också är en viktig pusselbit i Findus vision Food Valley of Bjuv, är resultatet av ett samarbete med Peab och holländska Kloosterboer.
I sitt invigningstal poängterade landsbygdminister Sven-Erik Bucht att aktörernas gemensamma satsning i Bjuv symboliserar framtidstro för svensk livsmedelsindustri. Han kallade Skåne för Sveriges matskafferi och poängterade att han skulle följa utvecklingen av Food Valley of Bjuv noggrant.
Samtidigt med det nya fryslagret invigdes Findus toppmoderna fabrik för blandning och packning av grönsaker och färdigmat i Bjuv. Den nya fabriken integreras med Findus befintliga produktionsanläggning och utökar produktionsmöjligheterna samt förbättrar produktkvaliteten.
- Anläggningen, som är en stor investering i effektivitet, innebär också stora miljövinster, säger Henrik Hjalmarsson, vd i Findus Sverige. Den kommer att vara den plattform som driver vår vision att utveckla svensk livsmedelsindustri. Findus får möjlighet att ytterligare stärka sin konkurrenskraft gentemot de stora europeiska livsmedelsbolagen som successivt ökat sin närvaro i Sverige.
Det helautomatiserade fryslagret, som förbrukar 40 procent mindre energi än ett vanligt fryslager, kommer att drivas av det holländska logistikföretaget Kloosterboer. Dessutom innebär samlokaliseringen av fryslager och Findus fabrik att antalet lastbilstransporter kan minskas. Fler livsmedelsaktörer än Findus kommer att utnyttja lagret i Bjuv. Samordningen innebär att det finns möjlighet att effektivisera distributionen och därmed även minska antalet transporter till och från Bjuv. Fryslagret, som är norra Europas största, är 38 meter högt och rymmer cirka 440 000 kubikmeter. Klosterboer räknar med att 550 000 pallar kommer att lastas in och ut från lagret under ett år.
I och med öppnandet faller också ytterligare en betydelsefull pusselbit på plats på väg mot etableringen av ”Food Valley of Bjuv” - Findus vision om att skapa en mötesplats där innovatörer och entreprenörer samlas för att utveckla framtidens matproduktion och livsmedelsföretag.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078