23948sdkhjf

Löfven släpper fokus på socialt protokoll

Statsminister Stefan Löfven vill sätta arbetsmarknadsfrågor på EU-agendan men vill avvakta med att driva på införandet av ett socialt protokoll, som skulle stärka löntagarnas rättigheter.
Stefan Löfven (S) träffade på svenskt initiativ premiärministrarna från ett antal EU-länder på torsdagen för att diskutera den europeiska arbetsmarknaden.
– Vi behöver ha fri rörlighet i Europa, både för företag och individer, men det måste kombineras med social trygghet och rättvisa villkor så att också de anställda ser att det här är till fördel för dem, säger Stefan Löfven till Europaportalen.
Han säger till Europaportalen att det finns en ”samsyn att något inte stämmer i europeisk reglering av arbetsmarknaden”. Han pekar på den så kallade Lavaldomen som reglerar vad fackföreningar kan kräva för villkor för utländska löntagare i Sverige.
– Nu ser allt fler att det finns inte bara den typen av missbruk utan även annat missbruk, säger Stefan Löfven till Europaportalen. Fler länder ser att regleringen måste skärpas utan att begränsa rörligheten.
Dock vill han vänta med det som många fack kräver, ett socialt protokoll kopplat till fördraget som stärker löntagarnas rättigheter, en fråga som även Socialdemokraterna drivit. Men facken inser, menar statsministern, att det kommer ta mycket lång tid att få in det i fördraget.
– Det innebär att vi måste börja någon annanstans, säger Stefan Löfven till Europaportalen. Och då börjar vi i de regleringar som går att förändra.
Han vill även ha förändringar i EU:s utstationeringsdirektiv som reglerar för EU-medborgare som jobbar tillfälligt i ett annat medlemsland.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062