23948sdkhjf

Statskontoret kritiserar trafikmyndigheter

Transportstyrelsen överreglerar och behöver bli bättre på att övervaka marknaden. Och Trafikverket är svårt att styra och organisera. Det konstaterar Statskontoret efter att ha granskat de båda trafikmyndigheternas verksamhet.
Statskontorets utredning av Transportstyrelsen och Trafikverket blev nyligen klar och rapporten konstaterar att marknadsövervakningen behöver utvecklas:
"Transportstyrelsen har sedan myndigheten inrättades varit sökande i hur den ska tolka och bedriva marknadsövervakningen. Statskontoret anser att myndigheten behöver utveckla övervakningen och föreslår att den initierar en intern översyn av verksamheten. Vi rekommenderar också Transportstyrelsen att fördjupa samrådet med Konkurrensverket för att förbättra arbetssättet i marknadsövervakningen."
Regeringen föreslår att hårdare reglera om hur Transportstyrelsens marknadsövervakning ska se ut. I en egen rapport från i våras konstaterade de själva samma sak. Myndigheten får också kritik från transportbranschen då de detaljreglerar och överreglerar i för stor utsträckning, något som Statskontoret håller med om då de anser att: "ledningen inte fullt ut har lyckats styra verksamheten så att den ligger i linje med myndighetens egen strategi och mål för detta."
Statskontoret konstaterar att Trafikverkets beställarroll är otydlig och de menar att regeringen och Trafikverket måste föra en dialog för att hitta en gemensam samsyn. Myndigheten strävar efter att lägga ut fler uppgifter på bygg- och anläggningsbranschens aktörer. Det saknas dock mätningar på hur innovationsgraden och produktiviteten förändrats och detta gör det svårt att avgöra om åtgärden har lett till det bättre. Statskontoret menar dock att det troligen lett till kostnadsminskningar och till att planeringsförutsättningarna på anläggningsmarknaden har blivit bättre.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078