23948sdkhjf

Dieselskatten sänks för Sveriges mjölkbönder

Regeringen meddelar att återbetalningen av dieselskatten till landets mjölkbönder höjs till 170 öre per liter. I praktiken innebär detta ett sänkt literpris för diesel med motsvarande belopp.
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, framhåller att regeringens besked att höja återbetalningen av dieselskatten är en välkommen signal till Sveriges mjölkbönder. Men det är just en signal och det behövs fler åtgärder för att stärka konkurrenskraften.
Sedan förra sommaren har den ersättning bönderna fått för mjölken sjunkit med 25 procent. Prisutvecklingen har Sverige gemensamt med andra länder, men det högre kostnadsläget i Sverige till följd av politiska beslut, gör situationen för svenska mjölkbönder extrem. Det kostar nu ofta mer att producera mjölken än vad bonden får betalt för den.
Idag meddelar regeringen att budgetförhandlingarna resulterat i att återbetalningen av dieselskatten höjs till 170 öre.
- Det är bra att landsbygdsministern fått igenom denna åtgärd i förhandlingarna, säger LRF:s förbundsordförande Helena Jonsson. Dagens besked är ett steg i rätt riktning, men om det verkligen ska göra skillnad för Sveriges mjölkbönder i det mycket akuta läge de befinner sig, behövs fler insatser för att stärka svensk konkurrenskraft.
Regeringens beslut innebär att dieselskatten reduceras med 1,70 kronor per liter för lantbrukare med mjölkproduktion i tre år framåt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062