23948sdkhjf

Containervolymerna ökar i Göteborgs Hamn

Containerfrakterna ökade med två procent under andra kvartalet jämfört med motsvarande period 2014. Även exporten och importen av nya bilar ökade. Det visar Göteborgs Hamns halvårsrapport som publicerades på måndagen.
Cirka 30 procent av Sveriges import och export skeppas via Göteborgs Hamn. Konjunkturförändringar sätter tydliga spår i godsflödet som passerar hamnen.
Göteborgs Hamn är störst i landet på containerimport- och export med nära 60 procent av den svenska totalmängden. Året inleddes med ett svagt första kvartal där andelen containers som skeppades via hamnen backade med fem procent. Under andra kvartalet återhämtade volymerna sig och landade på plus två procent. Totalt skeppades 418 000 containrar via Göteborgs Hamn under årets första halvår.
- Containermarknaden har varit svag under en period men under andra kvartalet såg vi en klar förbättring, säger Magnus Kårestedt, vd i Göteborgs Hamn AB. Det var ingen stor uppgång, men en tendens till ökning. Det ser ljusare ut för svensk utrikeshandel även vad gäller efter halvårsskiftet.
Under årets första sex månader ökade exporten och importen av nya bilar med fem procent jämfört med första halvåret 2014. Uppgången förklaras av att Volvo i början av året valde att förlägga exporten till Finland, Ryssland och Kina i Göteborg.
Den så kallade roro-trafiken med trailers och lastbilar backade sju procent jämfört med motsvarande period förra året till 265 000 enheter. Roro-trafiken står för en stor del av frakterna inom Europa.
- Minskningen är en direkt konsekvens av ett minskat pappersflöde mellan Sverige och Finland, säger Magnus Kårestedt.
Passagerartrafiken står sig oförändrad jämfört med motsvarande period 2014. 769 000 passagerare har rest över Göteborgs Hamn under första halvåret. Den allra största delen av trafiken står Stena Line för, med sina dagliga turer till Kiel och Fredrikshamn.
Hälften av all råolja som tas in i Sverige kommer via Energihamnen i Göteborg. Det är Nordens största energihamn, med flera raffinaderier och lagringsbolag som förädlar råoljan, bland annat till diesel och bensin.
Olja och energiprodukter ökade med sju procent och landade på 9,8 miljoner ton under första halvåret, jämfört med 9,1 förra året.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079