23948sdkhjf

Ryskt fartyg med kärnbränsle stoppades i Norrköping

I mitten av augusti stoppade Transportstyrelsen ett ryskt fartyg i Norrköpings Hamn. Lasten bestod av kärnbränsle. Skälet var att besättningen inte fått ut sina löner.
- Vi fick in en anmälan om att besättningen inte fått någon lön, säger Tomas Åström på Transportstyrelsen till Norrköpings Tidningar. Vi agerade då genom att besöka fartyget som anlänt till Pampushamnen i Norrköping. Där förhörde vi besättningen och fick svart på vitt att de inte fått sina löner. Vi kontaktade då rederiet för att få en utbetalning av lönen direkt.
Fartyget stoppades då omedelbart eftersom rederiet inte kunde betala lönerna direkt. Detta eftersom det strider mot FN-organet ILO:s konvention som reglerar arbetsförhållandena inom sjöfarten.
Tomas Åström tog därefter kontakt med Strålsäkerhetsmyndigheten.
- Lossningen av tre containrar kunde ske under tiden vi var på plats, säger han till Norrköpings Tidningar.
Han bedömde att det kunde föreligga någon risk, med tanke på att lasten utgjordes av speciella tryckbehållare med uranhexafluorid, en kemisk förening av uran och fluor.
- Det kändes inte riktigt bra med den typen av last, säger han till Norrköpings Tidningar.
Fartyget i sig visade sig vara i gott skick, men Tomas Åström säger till Norrköpings Tidningar att om man inte har råd att betala besättningen så finns det ytterligare en säkerhetsrisk.
Lönerna till besättningen betalades ut ett par dagar senare.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063