23948sdkhjf

Decemberöverenskommelsen ställs på sin spets

Regeringens budget innehåller höjda punktskatter på diesel och bensin. I budgeten föreslås också en förändring i lagstiftningen som innebär att framtida höjningar av bensin- och dieselskatten kommer ske automatiskt och helt utanför riksdagens kontroll. Detta kommer att drabba transportnäringen och i förlängningen hela näringslivet hårt.
Denna principiella förändring, där skatter inte beslutas av riksdagen, borde ligga utanför Decemberöverenskommelsen. Därmed ställer förslaget frågan om vi har en opposition på sin spets, anser Transportföretagen.
Höstbudgeten innehåller höjda punktskatter på bensin och diesel. Utöver dagens årliga justeringar med konsumentprisindex (KPI) vill man också årligen räkna upp skatten med ytterligare 2 procentenheter, vilket anges motsvara en schablonmässig real BNP-tillväxt.
- Nivån på skatter och avgifter bör avgöras genom väl konsekvensanalyserade politiska beslut utifrån ett relevant underlag och inte genom årsvisa automatiska schablonuppräkningar, säger Maria Nygren, vice vd och näringspolitisk chef på Transportföretagen. Ett beslut om automatisk uppräkning ligger utanför Decemberöverenskommelsen och ställer frågan om vi har en fungerande opposition på sin spets.
Maria Nygren framhåller att kraftigt ökade pålagor på transportsektorn kommer att påverka kostnadsbilden och konkurrensförmågan för övrig svensk industri och handel och därmed även för Sverige som nation.
- Regeringen struntar i att utreda konsekvenserna för näringslivet och jobben, säger hon. Något som är ytterst anmärkningsvärt och svårbegripligt från en regering som säger sig sätta detta i första rummet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078