23948sdkhjf

12 miljoner i böter för glömt AutoPASS

Norska motsvarigheten till Transportstyrelsen, Statens Vegvesen, rapporterar att de utfärdat 12 miljoner norska kronor i böter till de tunga fordon som inte haft den nu mer obligatoriska “boxen” – även kallat tullbricka – för väg- och broskatter.
Sedan årsskiftet har det varit obligatoriskt för tunga fordon over 3,5 ton att ha en giltig AutoPASS-box när de passerar städer i Norge som har vägskatt, något som hittills föranlett 12 miljoner kronor i böter för saknade eller ej fungerande AutoPASS.
Det är polisen, tullverket och Statens Vegvesen som kontrollerar att lagen följs. Fordon utan giltigt avtal och tullbricka får en bot på 8 000 norska kronor. Återupprepas överträdelsen inom två år ökar bötesbeloppet till 16 000 kronor.
Under januari genomfördes intensiva bevakningar i Norge för att se om fordonen följde de nya reglerna. Under den perioden ensamt utdelades 1,5 miljoner norska kronor i böter. Statens Vegvesen rapporterar att de dock inte har några fler intensivkontroller inplanerade:
– Som det ser ut nu har vi inga planer på att genomföra flera intensivkontroller, likt den vi hade i januari, säger Beate Viktoria Ørbeck på norska Statens Vegvesen. Men vi genomför fortfarande kontroller av tunga fordon och delar ut böter, i enighet med föreskriften om obligatorisk tullbricka.
Ett sätt att undvika böter är genom DKV:s Auto Pass On Board Unit (OBU), som i samarbete med tolltickets, har boxar som täcker vägskattpunkter i hela Skandinavien.
– Sedan april i år har vi tillhandahållit en av de bästa möjliga tjänsterna för de förare som kör mest i Skandinavien, eftersom du endast behöver en box, och dessutom får en rad markanta rabatter vid tullar och broar, säger Arturas Michejenko, Skandinavienchef hos DKV. Exempelvis 50 procent rabatt vid överfart vid Öresundsbron.
AutoPASS OBU kan i Sverige, Norge och Danmark användas på alla platser där körfiler för AutoPASS Brobizz, AutoBizz och Easy GO finns markerat. Tullavgiften registreras automatiskt vid passering av tullavgiftsbommar, broar och färjor, varpå den totala summan automatiskt förs in på ett smidigt kundkonto.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062