23948sdkhjf

Kungsbacka samordnar varudistribution

Minskade utsläpp och mindre tung trafik utanför skolor och boenden. Det är målet när Kungsbacka kommun inför samordnad varudistribution.
Varje år körs 2 500 ton livsmedel, plus en mängd andra varor som skrivarpapper, kontorsmaterial och städartiklar, ut till våra arbetsplatser i kommunen. Det innebär att till exempel en skola tar emot många lastbilar från olika leverantörer, som levererar gods vid olika tider.
Nu ska Kungsbacka kommun införa samordnad varudistribution. Det betyder att det ska etableras en samlastningscentral dit de olika leverantörerna kör sina varor. Där lastas de olika varorna tillsammans, och kommunens upphandlade åkeri kör ut varorna enligt en noga uträknad rutt.
I andra kommuner har transporterna halverats när man infört samordnad varudistribution.
- Det här är en stor satsning för förbättrad miljö i Kungsbacka, säger projektledare Niclas Siljedahl. Genom att kommunen minskar sina egna utsläpp hoppas vi starta en positiv miljötrend i samhället.
Just nu förbereder Kungsbacka kommun för en upphandling av ett åkeri för samordnad varudistribution. Det gör kommunen bland annat genom att undersöka de olika mottagningsplatserna i kommunen, hur många leveranser de får och hur de går till. Utifrån det kan kommunen bestämma vilka varugrupper man kan börja med.
- Det är viktigt att vi utgår från verksamheternas behov och förutsättningar, så att införandet går så smidigt som möjligt, säger Joakim Carlsson, logistiker.
Upphandlingen av en leverantör som kan stå för samlastningscentral och de samordnade leveranserna planeras börja i januari 2016. Den samordnade varudistributionen är tänkt att vara i drift i början av 2017.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062