23948sdkhjf

Ökad tydlighet i EU:s tullkodex

I och med att EU får en ny tullkodex görs Tullverkets tullordning om. Den nya tullordningen präglas av en tydlig struktur, ett begripligt språk och en klar koppling till den EU-gemensamma tullkodexen.
Tullordningen är en av Tullverkets föreskrifter. Den innehåller kompletterande bestämmelser till tullkodexen och tullagen och beskriver hur man rent praktiskt utför sådant som regleras i lag, till exempel hur man gör en anmälan.
Ett uttalat mål med den nya tullordningen är att den ska vara enkel och tydlig. För att användaren ska känna igen sig och lätt kunna hitta rätt ska strukturen i tullordningen följa strukturen i EU:s tullkodex. Det ska också vara tydligt vilka krav som ställs på företagare och på privatpersoner.
– Vi har jobbat med den nya tullordningen sedan oktober 2014, säger Linda Lindström som är jurist på Tullverket och projektledare för det projekt som arbetar fram den nya tullordningen. Den största utmaningen är att vi jobbar mot ett rörligt mål eftersom många delar av EU-lagstiftningen inte är klara än. Vårt mål med den färdiga tullordningen är att den ska underlätta för företagare och privatpersoner att ta reda på vad som faktiskt förväntas av dem i deras kontakt med Tullverket.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063