23948sdkhjf

Belgien får ny vägskatt

Belgien har beslutat sig för att införa krav på AutoPASS, så kallade OBU, vilket är en typ av tullbricka som fästs i bilens vindruta. Beslutet kommer efter Norges införande av obligatoriska OBU på tunga fordon på över 3,5 ton.
Den nya vägskatten för fordon med vikt över 3,5 ton kommer att introduceras i Belgien 1 april 2016. Tidigare har ett samarbete funnits, vilket gjorde det lätt att köra i Sverige, Danmark och Benelux-länderna. Samarbetet har inneburit att en lastbil registrerad i ett av länderna har gått under samma regelverk även i de andra länderna. Men nu har Belgien alltså dragit sig ur samarbetet och det krävs istället en OBU.
– Genom en satellitbaserad OBU i fordonets fönster så blir vägskatten automatisk uträknad, beroende på fordonets antal körda kilometrar, vägtyp, fordonsvikt, samt föroreningsklass, säer Arturas Michejenko, chef för DKV Euro Services Skandinavien-avdelning, som levererar OBU-brickor till hela Europa.
Ny vägskatt och tullbricka införs inte bara i Belgien, redan i början av 2015 införde Norge krav på OBU-brickor för tunga fordon i landet. Hittills i år har böter på 12 miljoner norska kronor utfärdats som berört lastbilar som saknat eller haft fel bricka.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063