23948sdkhjf

Transportrådet tycker till om infrastrukturplanering

Näringslivets Transportråd har nu lämnat sitt remissyttrande till Näringsdepartementet över Trafikverkets inriktningsunderlag för infrastrukturplaneringen 2018 – 2029.
Trafikverkets inriktningsunderlag utgör grunden för den kommande infrastrukturpropositionen, som kommer att beslutas av Riksdagen hösten 2016. Därefter följer en åtgärdsplanering i syfte att ta fram nationell plan för 2018 – 2029 och länsplaner. Fastställelse av planerna beräknas till våren 2018.
Näringslivets Transportråd efterlyser att det säkerställs en framtidsinriktad godssatsning med återställande av infrastrukturen och att en nationell godsstrategi tas fram.
Näringslivets Transportråd är av uppfattningen att internationella kopplingar ska vägas in och att korridorer, noder och flöden ska säkerställas.
Näringslivets Transportråd föreslår att det utarbetas en nationell underhållsplan och att det blir klart med finansiering och att en sådan plan verkställs.
Näringslivets Transportråd framhåller att höghastighetsbanor måste finansieras i särskild ordning och att det blir ett ökat fokus på forskning och innovation i infrastrukturpropositionen.
Näringslivets Transportråd framhåller att det behöver skapas en mer snabbfotad beslutsordning för att möta behoven och att den befintliga infrastrukturen används bättre. Effektiva transporter bidrar nämligen till att uppnå klimat- och miljömål.
Näringslivets Transportråd efterlyser att horisontella samarbeten underlättas och att det utarbetas en blocköverskridande konsistent transportpolitik.
Enligt Näringslivets Transportråd behöver missvisande samhällsekonomiska kalkylmodeller korrigeras och organisationen uppmanar regeringen att omgående ge ett uppdrag till Trafikverket om förbättrad statistik.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078