23948sdkhjf

Kännbara fängelsestraff för plundring av lastbilar

På fredagen föll domarna mot tre av huvudmännen med koppling till Helsingborgs-baserade Tornado Transport/Linkway till 3,5 års fängelse för att ha tömt åkeriet på lastbilar. Det framgår av domar i Helsingborgs tingsrätt som Transport & Logistik Idag/Transportnet har tagit del av.
I december 2015 stod vd:n och ytterligare fem personer med koppling till Tornado Transport – som sedermera namnändrades till Linkway – åtalade i Helsingborgs tingsrätt sedan fordon till ett värde av 26 miljoner kronor försvunnit. De belånade eller leasade lastbilarna såldes vidare till Iran och Irak. 21 lastbilar är fortfarande försvunna utan spår.
Linkway – som försattes i konkurs i juli 2015 - utförde huvudsakligen trailertransporter för några av speditörerna som är verksamma på marknaden.
Målet är ovanligt och Ekobrottsmyndighetens utredning startade i maj 2015 sedan tjänstemän vid EU:s gränsskyddsmyndighet Frontex slog larm om att flera svenska lastbilar hade observerats vid gränsen mellan Bulgarien och Turkiet.
Tjänstemannen anade oråd då dokumentationen kring fordonen inte verkade stämma och gjorde av det skälet en anmälan till den svenska gränspolisen.
Männen som körde lastbilarna uppgav att fordonen var sålda och skulle transporteras till Afghanistan och Irak. Det framkom att lastbilarna var registrerade på Helsingborgs-baserade Tornado Transport/Linkway och att fordonen varit köpta på kredit eller haft leasingavtal.
Helsingborgsåkeriet har inte haft rätt att sälja fordonen vidare. Detta eftersom företagen som har gett kredit eller leasat ut fordonen har haft antingen äganderätt eller så kallad återtaganderätt så länge fordonen inte varit slutbetalda.
Åtal väcktes mot sex personer – fyra män och två kvinnor. Nu när rättegången är avslutad så valde Helsingborgs tingsrätt att fria tre av de åtalade.
Sammanlagt försvann 43 lastbilsekipage från Tornado/Linkway under perioden oktober 2014 – mars 2015.
Av domen framgår att de åtalades plan var att tömma Tornado/Linkway på tillgångar.
Bland målsägarna finns flera banker och finansbolag som saknar mångmiljonbelopp.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063