23948sdkhjf

LKAB inför tydliga sanktioner mot trafikförseelser

Gruvjätten LKAB inför nu tydligare sanktioner för bolagets anställda, inhyrda entreprenörer, åkerier och övriga leverantörer som begår trafikförseelser och övriga transportrelaterade överträdelser.
LKAB konstaterar att trafikolyckor på gruvbolagets industriområden är vanligt förekommande och att händelserna innefattar såväl egen personal som externa leverantörer.
- För att skapa tryggare arbetsmiljö för alla har LKAB:s skyddskommitté tagit beslut om att tydliggöra vilka sanktioner som gäller vid trafikförseelser, säger Ronnie Hansson, sektionschef för brand och säkerhet i LKAB.
Målet är personsäkerhet, det vill säga nolltolerans mot trafiköverträdelser som kan leda till personskada inom LKAB:s verksamheter.
- Genom att tydliggöra sanktioner hoppas vi att individen ska tänka till och avstå från att begå trafikförseelser, säger Ronnie Hansson.
Om ”individen” inte följer trafikreglerna resulterar det i både tydliga och kännbara konsekvenser, enligt det beslut som tagits i skyddskommittén.
Likabehandlingsprincip ska tillämpas för både LKAB:s personal och externa leverantörer, men sanktionerna kan skilja något på grund av olika avtalsformer.
LKAB framhåller att bolaget generellt tillämpar samhällets trafikregler inom gruvjättens verksamheter.
Kontroller kommer att genomföras av LKAB:s bevakningsentreprenör och berör i första hand hastighetsöverträdelser samt felparkeringar.
- Bedömningarna görs utifrån allvarlighetsgrad samt en sanktionsskala som har tagits fram där förseelsen bedöms som låg, medel, hög eller oacceptabel, säger Ronnie Hansson.
Vid trafikförseelser ges sanktioner direkt på plats för entreprenörer medan det för LKAB:s personal hanteras i linjen. Allvarligare förseelser eller upprepad vårdslöshet leder till indraget körkortstillstånd eller uppsägning alternativt omplacering.
- Vi vill uppmana alla till försiktighet, säger Anders Henriksson, ordförande i skyddskommittén. Att vi inför fler kontroller görs i syfte att skapa en tryggare arbetsmiljö. Nu siktar vi på att nå det uppsatta målvärdet ”noll” trafikförseelser.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.068