23948sdkhjf

Nordisk post- och logistikjätte varslar 800

Itellas ägare, den finska post- och logistikkoncernen Posti noterar minskade utdelningsvolymer och ett omsättningsras på drygt 700 miljoner kronor. Av det skälet inleder bolaget fackliga förhandlingar och kommer att minska antalet anställda med som mest 860 personer.
Varslen berör primärt fast anställd personal inom produktion, administration, försäljning och kundtjänst.
Post- och kommunikationsbranschen i Finland genomgår en mycket omvälvande strukturreform på grund av ökad digitalisering. Kommunikationen sker i allt större omfattning via nätet och samtidigt minskar volymerna inom utdelning av post i pappersformat kontinuerligt. I fjol utdelades 102 miljoner – eller -8 procent färre – antal brev och andra adresserade försändelser än året innan.
År 2015 sänktes den finska post- och logistikkoncernens intäkter med cirka 700 miljoner kronor på grund av de minskade utdelningsvolymerna och i år uppskattar man att omsättningen minskar lika mycket. Utan effektivisering och andra så kallade korrigerande åtgärder skulle bolaget redovisa en betydande förlust.
- Digitaliseringen har minskat utdelningsvolymerna till samma nivå som på 1969-talet, säger Heikki Malinen, vd i Posti. Vi är alltså tvungna att anpassa oss och förnya vår egen verksamhet så att Posti ska kunna bibehålla sin ekonomiska kapacitet för att bygga upp en ny affärsverksamhet som kan ersätta den minskande postutdelningen. Eftersom ändringen är historiskt omvälvande är vi tyvärr tvungna att även göra besparingar som rör de anställda. Jag är övertygad om att vi i framtiden även kan skapa arbetsplatser, särskilt inom paket- och logistiktjänsterna.
Enligt Malinen håller Postis nuvarande resultat inte målsättningsnivån. Det nya kollektivavtalet för postbranschen är ett steg i rätt riktning vad gäller att förnya Postis funktioner men kollektivavtalet har inte minskat Postis lönekostnader.
- Postis kostnadsstruktur är fortfarande för hög, säger Heikki Malinen. Vi kan endast klara oss, investera och bevara arbetsplatser genom att agera på ett konkurrenskraftigt sätt.
Som en del av de planerade anpassningsåtgärderna inleder Posti MBL-förhandlingar den 2 februari i år. Det preliminära minskningsbehovet är högst 860 personer bland de fast anställda. Målsättningen är att så mycket som möjligt av nedskärningarna kan genomföras genom frivilliga arrangemang, pensioneringar, permitteringar och andra åtgärder. Dessutom planeras anställningar på deltid.
Neddragningarna berör Posti Groups, Postis och Posti Kiinteistöts organisationer i Finland. Minskningsbehovet omfattar grundutdelningen inom produktion, hela försäljnings- och kundtjänsten samt koncernens och produktionens förvaltning.
Neddragningarna berör inte Postis övriga tjänster, såsom tidigutdelning av dagstidningar, postsortering i postterminaler och logistikcenter, paket-, frakt- och lagertjänster eller Postis servicenätverk.
Förhandlingarna omfattar sammanlagt cirka 7 600 fasta anställda medarbetare. Posti-koncernen har sammanlagt cirka 21 000 anställda.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078