23948sdkhjf

Sundfrakt får miljonstöd för biodiesel-station

Sundfrakt-ägda Alltank får 1,25 miljoner kronor i investeringsstöd från Klimatklivet för att uppföra en tankstation för biodiesel i Härnösand. Investeringsstödet till Alltank är en del i arbetet med att minska klimatpåverkan från tunga transporter i länet.
- Genom att bredda marknaden för biodiesel skapar vi bättre förutsättningar för att på sikt få till stånd en produktion av biodiesel i länet, säger Gunnar Holmgren, landshövding i Västernorrland.
Sedan juni respektive december 2015 finns det möjlighet att tanka 100 procent förnybar diesel för tunga fordon hos Alltank i Sundsvall respektive Östersund.
Detta är de två nordligaste tankstationerna i Norrland för ren HVO. Råvaran är vegetabiliska och animaliska fetter. Enligt uppgift från tillverkaren Neste i Finland ska bränslet minska koldioxidutsläppen med cirka 90 procent jämfört med konventionell fossil diesel.
Nu kommer länet få ytterligare en tankstation för förnybar diesel eftersom Alltank får investeringsstöd från Klimatklivet.
- Då transportsektorn står för ungefär en tredjedel av de svenska klimatgasutsläppen visar Sundfraktgruppen vägen och bidrar till hållbar utveckling för såväl samhälle som näringsliv, säger Markus Sundström, vd i Alltank och Sundfrakt. En viktig del i detta arbete är omställningen till förnyelsebart drivmedel.
Regeringen beslutade i juli 2012 att Sverige ska ha en helt fossilfri transportsektor 2030. Alltank är ett helägt dotterbolag till Sundfrakt vars kärnverksamhet är logistik- och maskintjänster.
- Vi vill därför visa att det är genomförbart att med nuvarande teknik på såväl fordons- som bränslesidan, säger Markus Sundström. Vidare krävs gemensamma initiativ för att möjliggöra en tillverkning av förnyelsebara drivmedel i länet på sikt.
Projektet sker i nära samarbete med BioBusiness Arena när det gäller kommunikation och spridning av resultat. BioBusiness Arena är en långsiktig satsning med målet att främja innovation av hållbara produkter och tjänster.
Satsningen Klimatklivet är en del av regeringens vårbudget som riksdagen beslutade om i juni 2015. Naturvårdsverket ska i samverkan med andra centrala myndigheter och länsstyrelserna ge stöd till lokala klimatinvesteringar.
Under 2015 uppgick stödet till 125 miljoner kronor. Ytterligare 600 miljoner kronor per år kommer att delas ut för klimatinvesteringar för åren 2016, 2017 och 2018.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078