23948sdkhjf

Deutsche Post vill sälja DHL Freight/ Global Forwarding

Deutsche Post DHL har planer på att avyttra sin speditions- och lastbilstransportverksamhet i DHL Global Forwarding inklusive DHL Freight.
Dessa verksamheter bedriver omfattande verksamhet över hela världen och i Sverige är DHL Freight en av de stora spelarna i den inrikes fjärrtrafiken med lastbil. DHL Global Forwarding har dessutom en stark ställning i Sverige när det gäller internationella flyg- och sjöfrakter med tillhörande speditionstjänster.
Det är Reuters som refererar till två initierade källor med insyn i förhandlingarna som uppger att den tyska post- och logistikggiganten Deutsche Post DHL planerar att avyttra sin problemfyllda enhet DHL Global Forwarding inklusive DHL Freight. Skälet är bland annat att Deutsche Post DHL vill koncentrera sig på sin post- och expressverksamhet som bedrivs i Deutsche Post, DHL Global Mail och i DHL Express.
Både Deutsche Post DHL och Japan Post avböjer att till Reuters kommentera om sådana förhandlingar pågår eller ej.
Deutsche Post DHL har tyska staten som majoritetsägare, men finns även noterat på börsen i Frankfurt.
Det här är den andra händelsen på kort tid där transport- och logistikbolag med tysk statlig ägarmajoritet planerar avyttring eller minskat ägarinnehav. Parallellt med denna händelse pågår nämligen diskussioner i Deutsche Bahns styrelse och ledning om att ta in externa minoritetsägare i DB Schenker och Arriva. Både DB Schenker och Arriva är helägda av Deutsche Bahn och Deutsche Bahn är i sin tur helägt av tyska staten. DHL Global Forwarding inklusive DHL Freight, DB Schenker och Arriva bedriver dessutom omfattande verksamhet i Sverige.
Den engelskspråkiga transportsajten The Loadstar uppger att källor till mediet pekar ut den japanska postkoncernen Japan Post som tänkbar köpare till DHL Global Forwarding och att det här är DHL Freight som är av störst intresse. Källan uppger också att Deutsche Post DHL och Japan Post för närvarande för diskussioner om en sådan affär. Källor uppger till The Loadstar att köpeskillingen skulle hamna på mellan motsvarande cirka 36 miljarder kronor (4 miljarder US-dollar) och motsvarande cirka 45 miljarder kronor (5 miljarder US-dollar).
Japan Post har på senare tid blivit en allt större spelare på den globala godstransport- och logistikmarknaden. Förra året förvärvade Japan Post australiensiska Toll Group för motsvarande cirka 46 miljarder kronor (5,1 miljarder US-dollar).
Toll Group bedriver verksamhet över stora delar av världen och är en av de större logistik- och speditionsbolagen globalt.
Att Deutsche Post DHL för diskussioner om en avyttring av DHL Global Forwarding inklusive DHL Freight kommer inte som någon överraskning. I augusti 2015 tillkännagav Deutsche Post DHL att man avser att omstrukturera dessa verksamheter till följd av otillfredställande lönsamhet i DHL Global Forwarding inklusive DHL Freight. DHL Global Forwarding tvingades bland annat till nedskrivningar på motsvarande cirka 3,4 miljarder kronor (345 miljoner euro) till följd av ett omfattande IT-system som bolaget har övergett.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078