23948sdkhjf

Dämpad framtidstro i transportnäringen

Transportindikatorn sjunker från positiva 7 kvartal 3 2015 till -7 under kvartal 4. Den lägsta nivån på två och ett halvt år.
Transportindikatorn slutar år 2015 med att för första gången sedan 2013 visa på minus. Den negativa framtidstron beror framförallt på den förväntade omsättningsutvecklingen, både i det egna företaget och för branschen totalt. En viktig förklaring är de stundade avtalsförhandlingarna och den politiska inriktningen.
- Osäkerheten är stor inför avtalsrörelsen – de fackliga krav som hittills uttalats ligger högt över de nivåer som företagen mäktar med, säger Anders Norberg, tillförordnad vd i Transportföretagen. Samtidigt har nya skatter som drabbar näringen hårt aviserats.
Även synen på utvecklingen av sysselsättningen i branschen som helhet är dyster. Den höjda energiskatten på drivmedel som infördes den 1 januari 2016 kommer att påverka sysselsättningsutvecklingen och företagens framtidstro.
- Vi ser allvarligt på de höjda drivmedelsskatterna, säger Anders Norberg. Höjda skatter slår hårt mot transportnäringen och i förlängningen hela näringslivet. Våra företag tar redan ett mycket stort ansvar i energieffektiviserande åtgärder och de resurser man kunnat lägga på innovation och forskning äts nu istället upp av höjda skatter.
I Transportindikatorn för kvartal 4 ställdes även frågor om företagens miljöarbete. Resultatet visar tydligt det omfattande miljöarbete som sker i transportnäringen. Hela 75 procent av de tillfrågade företagen svarar att de under det senaste året har vidtagit någon åtgärd i syfte att energieffektivisera.
Transportindikatorn för fjärde kvartalet 2015 landar på -7 (+7 för kvartal 3, 2015).
Transportindikatorn är Transportföretagens kvartalsvis återkommande temperaturmätare på nuläget och framtidstron i transportnäringen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111