23948sdkhjf

Järnvägsunderhållet fortfarande i hetluften

Miljarder saknas – de här tågsträckorna kan stängas. Så lyder rubriken i en artikel i måndagens utgåva av Svenska Dagbladet.
I en artikel beskrivs behovet av ytterligare miljarder till underhållet för att upprätthålla dagens nivå på järnvägen. Det är också vad Trafikverket kommit fram till i inriktningsplaneringen som nyligen lämnats till regeringen. Att avgöra hur medel fördelas är i slutänden ett politiskt beslut.
Svenska Dagbladet presenterar ett antal lågtrafikerade banor som anges vara i farozonen för nedläggning. Det är banor som i Järnvägsnätsbeskrivningen pekats ut för att underhållsbehovet är särskilt stort och där till exempel hastighetsnedsättningar kan bli aktuella. Alla järnvägar kan stängas tillfälligt om det finns akuta säkerhetsrisker, för att sedan öppna igen efter åtgärder. Det finns alltså inget överhängande nedläggningshot över de utpekade järnvägarna.
I artikeln listas också ett antal investeringsprojekt där det än så länge saknas beslut om byggstart. Objekten finns med i Trafikverkets planering och arbete pågår.
Trafikverket framhåller att om det skulle bli förändringar i planen, så är det ett politiskt beslut.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063