23948sdkhjf

Minskad bemanning leder till färre tullkontroller

Under 2015 har Tullverket gjort färre kontroller avseende narkotikasmuggling än föregående år. Den främsta orsaken till det är att den totala resursen årsarbetskrafter inom landets gränsskydd har minskat.
Antalet narkotikabeslag ligger på ungefär samma nivå som 2014, men mängden beslagtagen narkotika har minskat. Den huvudsakliga förklaringen till det är en betydande minskning av smugglingen av färsk kat.
– Precis som vi har förutspått har smugglingen av färsk kat minskat dramatiskt som en effekt av förbuden i Storbritannien och Nederländerna, säger Therese Mattsson, generaltulldirektör. Däremot har beslagen av torkad kat ökat, men inte alls i samma omfattning.
Under 2015 har Tullverket gjort färre kontroller än föregående år. Den främsta orsaken till det är att den totala resursen årsarbetskrafter inom landets gränsskydd har minskat.
– Tullverket är inne i en period av omfattande insatser för utveckling och förändring av verksamheten, bland annat med anledning av en moderniserad EU-lagstiftning på tullområdet, Unionstullkodex, säger Therese Mattsson. Lagstiftningen ställer krav på en helt elektronisk uppgiftslämning i tullhanteringen 2020. Vi utvecklar också nya IT-stöd och förbättrade arbetsmetoder för vår brottsbekämpande verksamhet och vår egen administration. Målet är att öka digitaliseringen av våra arbetsflöden och tjänster. Vi har gjort stora ansträngningar i arbetet med att utveckla verksamheten under 2015. Trots det har vi lyckats prestera ett väldigt bra resultat, som ligger i nivå med resultatet för året dessförinnan. De genomförda och planerade förändringarna ska leda till att vi på sikt ska kunna göra ännu bättre resultat.
Post- och kurirflödet har ökat i betydelse som transportflöde av illegala varor för såväl privatpersoner som för brottsliga organisationer. Här hittar Tullverket till exempel ofta missbrukssubstanser som köps av ungdomar. Det gör det extra viktigt för Tullverket att finnas i detta flöde. Beslag i post- och kurirflödet kan dessutom leda till större brottsutredningar.
Under 2015 tog Tullverket 2 531 960 tabletter dopningsmedel i beslag. Det är mer än 19 gånger mer än vad som beslagtogs under 2014 (125 828 tabletter). Siffran döljer ett antal beslag i post- och kurirflödet som har lett till husrannsakningar med väldigt bra resultat. Det var bland annat under en kontrolloperation som många av beslagen med dopningsmedel gjordes.
Under 2015 har Tullverket fortsatt att göra kontroller i det tunga godsflödet som kommer i till exempel lastbilar, trailrar och containrar. Syftet är att Tullverket ska ha möjlighet att upptäcka större sändningar av illegala eller odeklarerade varor och därigenom öka beslagsmängden. Ett nytt automatiserat selekteringsverktyg för godsmanifest har varit i pilotdrift under 2015. Med hjälp av verktyget kan selekteringsarbetet effektiviseras och resurserna koncentreras till rätt kontrollobjekt.
De beslag som Tullverket gjort med hjälp av mobila skannrar motsvarar en samhällsnytta på drygt 190 miljoner kronor under 2015. Det är nästan en femtedel av den totala samhällsnyttan. Vid ett enskilt tillfälle resulterade kontrollen av en lastbil i 1 beslag av 8,7 kilo kokain, 30 kilo cannabis, 12,6 kilo cannabisharts och 25,5 kilo amfetamin.
– Med resultatet från den brottsbekämpande verksamheten 2015 kan vi konstatera hur viktigt det är att Tullverket har förmåga och resurser att vara närvarande i både godsflödet och i post- och kurirflödet, säger Therese Mattsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063