23948sdkhjf

Åkeriföretagen kritiserar YKB-fiffel

Sveriges Åkeriföretag uppmanar Transportstyrelsen att ta tag i de oseriösa utbildningsföretag som utfärder kursintyg för YKB utan att kursen faktiskt genomgåtts.
- Det är katastrof att dessa oseriösa aktörer får härja fritt, säger Mats Andersson, utbildningschef i Sveriges Åkeriföretag. Tyvärr är dagens system sårbart för fusk och det innebär att vi seriösa aktörer arbetar i motvind. Vi har flera gånger lyft frågan till Transportstyrelsen. Nu senast i januari i möte med Nationellt YKB-forum ifrågasatte vi bristen av kontroller av de som innehar utbildningstillstånd. Fortlöper detta skjuter det seriösa utbildningsverksamheter i sank.
Mats Andersson framhåller att Sveriges Åkeriföretag redan förra året gjorde en gemensam skrivelse med en rad andra aktörer, utan resultat.
- Dessutom har vi anmält det enskilda ärendet till Skatteverket för granskning, säger han. Nu måste Transportstyrelsen agera och det med kraft. Från början fanns YKB-intygen öppet på Transportstyrelsens hemsida för nedladdning. Hur ska man som sista utbildare – och den som får bära allt ansvar om något fel skett i annans regi – nu kunna kontrollera att tidigare intyg och är korrekta och seriösa. Med en enkel lösning kan man hitta bolag som saknar F-skatt men som har utbildningstillstånd. Är det rimligt? Vi tycker att det bör finnas en korrelation mellan sund ekonomi och tillstånd att bedriva YKB-utbildning.

Svenska Retu
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078