23948sdkhjf

Åkeriföretagen välkomnar skattekontrollen

- Vi välkomnar Skatteverkets undersökning av åkeribranschen, säger Rickard Gegö, vd i Sveriges Åkeriföretag. Det finns många seriösa åkeriföretag, och de behöver vår, men framför allt myndigheternas, stöd att motverka fel, brister och fusk.
Under flera år har Sveriges Åkeriföretag inom ramen för sitt initiativ Fair Transport samarbetat med Skatteverket för att få deras hjälp med att stötta den seriösa åkerinäringen. Organisationen har genomfört seminarier tillsammans och agerat gentemot politik i viktiga frågor.
Sveriges Åkeriföretag ingår tillsammans med bland andra Skatteverket i Stora branschgruppen, ett samarbete mellan branschorganisationer, fack och myndigheter, där organisationerna samarbetar kring gemensam agenda och påverkar politiken. Sveriges Åkeriföretag har också avstämning med Skatteverkets förebyggande verksamhet för att hjälpa näringen att göra rätt och riktigt.
Både till politiker och myndigheter har Sveriges Åkeriföretag påpekat att det saknas information, mätningar och statistik som korrekt visar hur många utländska företag och lastbilar som finns och verkar här i landet. Den officiella statistiken inkluderar inte transportarbete som utförs av utländska fordon, och blir därför missvisande. Enligt Sveriges Åkeriföretags bedömning har andelen utländska lastbilar ökat på svenska vägar. Organisationens egen trafikmätning, som senast genomfördes 2012 på E4 utanför Ljungby, visar att 51 procent av tunga lastbilar på väg var utlandsregistrerade.
- Vi välkomnar Skatteverkets undersökning, säger Rickard Gegö, vd i Sveriges Åkeriföretag. Det finns många seriösa åkeriföretag, och de behöver vår, men framför allt myndigheternas, stöd att motverka fel, brister och fusk. I den dialog vi haft med Skatteverket har vi tagit upp problemen med arbetskraften och utlandsregistrerade fordon försvårar även polisens arbete med att lagföra brott.
Rickard Gegö framhåller att Sveriges Åkeriföretag genom sitt initiativ Fair Transport har börjat med sig själva.
- De medlemsföretag som är med i Fair Transport åtar sig ett särskilt ansvar vad gäller trafiksäkerhet, miljötänk och goda arbetsförhållanden, säger han. Men det är viktigt att alla led i transportkedjan tar ansvar, från varuägare till mottagande kund. För våra medlemmar är det självklart att man ska följa gällande lagar och regler. Effektiva kontroller är avgörande för en fungerande åkerinäring. Därför för vi kontinuerligt dialog med bland andra Transportstyrelsen, Skatteverket och även trafikpolisen för att komma med förbättringsförslag som ska leda till en sundare åkerinäring.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079