23948sdkhjf

Janne Josefsson är välkommen tillbaka till IL Recycling

I onsdagskvällens avsnitt av SVT:s program Uppdrag Granskning visades delar av IL Recyclings Stockholmsverksamhet upp på bästa sändningstid. Bolaget konstaterar att det dessvärre inte var IL Recyclings bästa och mest publika sida som visades upp, utan bara en liten del.
Att IL Recycling blev föremål för viss granskning beror på att en aktör i renhållningsbranschen tidigare tippat ett – ur ett regelperspektiv – tveksamt avfall hos IL Recycling. Detta trots att ett annat material hade avtalats. Denna så kallade anläggningskund är sedan några veckor tillbaka stoppad hos IL Recycling.
- Det visade sig att det avfallsmaterial som i vår överenskommelse med entreprenören var klassat som brännbart verksamhetsavfall även innehöll delar av matavfall och skräp från restaurangens sopor – ett material som är kommunernas ansvar, säger Carl Hökfelt, marknadsområdeschef i Stockholm, IL Recycling. Vid tätare kontroller av deras lass insåg vi att detta inte bara var sorteringsslarv från deras kunder utan troligtvis snarare en systematisering från entreprenörens sida. Vid misstanke om regelvidrigt förfarande bröts avtalet med dem.
Enligt Carl Hökfelt var det kanske inte detta som fick TV-tittarna att reagera när de såg inslaget i Uppdrag Granskning.
- Det var snarare nog våra nattliga besökare på en del av anläggningen, säger han. Att vi har skadedjur på anläggningen är inte trevligt men dessvärre inte något unikt för oss. När man jobbar med restmaterial och avfall är det tyvärr i princip ofrånkomligt att man även måste hantera denna typ av problematik. Genom ett nära samarbete med en av landets största skadedjurbekämpare, vilka gör regelbundna kontroller hos oss, tar vi ansvar för och försöker kontrollera detta. Och under de senaste två åren har vi inte fått några som helst anmärkningar.
Anna Björksten, kommunikationschef i IL Recycling, framhåller att den lilla del av bolagets verksamhet som blev skildrad i onsdagens Uppdrag granskning skiljer sig en hel del från IL Recyclings verklighet och vardag. - Som ett rikstäckande återvinningsföretag med helhetslösningar för alla typer av företag och verksamheter har vi så mycket mer att berätta och leverera, säger hon. Tänk om teamet bakom programmet även hade frågat om vår strukturerade metallmottagning där vi finsorterar järn och metall för återvinning; eller om de hade velat veta mer om hur vi bearbetar olika papperskvaliteter som möjliggör återvinning och tillverkning av nya produkter på svenska pappersbruk; och om de dessutom varit nyfikna på hur vi tar oss an kunder med besvärliga förutsättningar för källsortering så att de kan få en effektiv återvinningslösning – då skulle TV-teamet ha kunnat visa en mer rättvisande bild av oss. En bild av ett företag som möjliggör hållbar återvinning för svenska företag. Men vi får hoppas att det blir vid deras nästa, mer positiva besök. Välkommen tillbaka, Janne Josefsson!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141