23948sdkhjf

APM Terminals fullbordar jätteförvärv

Bläcket på papperet om avtalet om Yilports jätteförvärv av hamnterminaler i Portugal hinner knappt torka förrän jättekonkurrenten APM Terminals fullbordar sitt mångmiljardförvärv av spanska Grup Maritim TCB:s hamn- och järnvägsverksamhet.
Affärstransaktionen har ett värde på närmare 9 miljarder kronor (1 miljard US-dollar).
Förvärvet i Spanien innebär att APM Terminals får ytterligare 8 hamnterminaler i Spanien och Sydamerika med en volym på 2 miljoner TEU till bolagets globala terminalnätverk, vilket utökar denna verksamhet till 72 hamnterminaler i 69 länder inklusiver Göteborg i Sverige.
De 8 hamnterminalerna är placerade i de spanska städerna Barcelona, Valencia och Castellon vid den spanska medelhavskusten och Gijon i Biscayabukten, samt ny terminalverksamhet i Yucatan i Mexiko, Quetzal i Guatemala (under byggnad – öppnar senare under 2016), Buenaventura i Colomba och Paranagua i Brasilien.
Under den kommande femårsperioden kommer APM Terminals att investera ytterligare motsvarande cirka 400 miljoner US-dollar i en uppgradering och utökning av de här förvärvade terminalverksamheterna.
I september 2015 träffade APM Terminals en överenskommelse med spanska Perez y Cia om att förvärva deras 61 procents aktiemajoritetsinnehav i Grup Maritim TCB. I oktober 2015 sa även minoritetsägarna i Grup Maritim TCB ja till att avyttra sitt aktieinnehav, vilket innebar att APM Terminals blev ensam ägare till denna omfattande terminalverksamhet. Och nu har alltså denna transaktion gått i klinch.
Affären förutsätter godkännande från berörda konkurrensmyndigheter.

Läs mer om Yilports nyligen genomförda förvärv i Portugal här.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094