23948sdkhjf

Svebio uppmanar till sänkt skatt på biodrivmedel

Branschorganisaionen Svebio, Svenska Bioenergiföreningen noterar att regeringen nu medger att skatten på etanol som infördes 1 december förra året och ytterligare höjdes den 1 januari var felaktig. Men regeringen tänker inte rätta till felet förrän i augusti, då skatten ska sänkas.
Under tiden dör marknaden för det klimatvänliga bränslet E85 och ren RME-diesel, enligt Svebio.
- Energimyndigheten visar i sin övervakningsrapport från 26 februari att det inte hade uppstått någon överkompensation, säger Tomas Ekbom, biodrivmedelsexpert i Svebio. Det är positivt att regeringen vill ändra skatterna, men det går inte att vänta till augusti med att rätta till den felaktiga beskattningen. De miljövänliga biodrivmedlen belastas i så fall med en felaktig skatt under sju av årets tolv månader. Riksdagens skatteutskott bör nu ta ett initiativ och sänka skatten på etanol och biodiesel så snart det går.
Tomas Ekobom framhåller att själva idén med skattereduktion på biodrivmedel är att det ska vara ekonomiskt lönsamt att använda mer biodrivmedel på bekostnad av fossila drivmedel.
- Men med den tillämpning som nu sker av EU-kommissionen och den svenska regeringen har detta styrmedel förlorat sin funktion, säger han.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063