23948sdkhjf

Affärssystem kan begränsa logistiksamarbeten

Många företag kan tjäna på samarbeten inom logistik, men ofta står affärssystemet i vägen. Affärssystem som hanterar känsliga uppgifter leder till rädsla för ökad insyn och brist på kontroll över data. Det innebär stora problem inom transportområdet, där närmare hälften av alla logistiksamarbeten sker.
Affärssystem som innehåller känslig information kan göra företagssamarbeten till en riskfråga. En undersökning som AEB har gjort visar att logistiksamarbeten är vanligast inom transportområdet, där 45 procent av de tillfrågade experterna uppger att de samarbetar med andra företag. Enligt undersökningen bygger effektiva samarbeten bland annat på IT-lösningens funktionalitet. Men eftersom de flesta affärssystem ursprungligen utvecklats för att hantera interna processer, är de inte anpassade för de komplexa affärsprocesser som dagens logistikkedjor kräver. Det gör att företagssamarbeten blir en ny utmaning för affärssystemen.
Undersökningen bygger på över 300 logistikexperters svar och visar att förlorad kontroll över data ses som den största risken med företagssamarbeten. Det trots att åtta av tio experter tycker att samarbeten också ger kritiska konkurrensfördelar, vanligtvis lägre transportkostnader, kortare ledtider och färre förseningar.
- Just inom logistikkedjan kan företag tjäna på att samarbeta och dela information med andra företag, säger Ted Roth, vd i AEB Sverige. Men det ställer stora krav på affärssystemen som hanterar logistiken. De måste både kunna integreras med resterande delar av det egna företaget, och på ett säkert sätt dela information med externa aktörer och deras affärssystem.
Studien ”Global Trade Management Agenda 2016 – Collaboration in the Supply Chain” bygger på en branschöverskridande undersökning med 319 svarande experter inom områdena logistik, global handel och leeranskedjehantering. Deltagarna arbetar på företag av varierande storlek i olika länder och tre fjärdedelar av de tillfrågade (77,5 procent) har beslutsfattande positioner som ledare för företag, avdelningar, team eller projekt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062