23948sdkhjf

190 jobb i Lidhult berörs när trucktillverkning flyttar till Polen

Trucktillverkaren Kalmar, en del av Cargotec, planerar att konsolidera sin monteringsverksamhet i Europa. Av det skälet flyttar bolaget sin gaffeltrucksproduktion från Lidhult till Kalmars monteringsverksamhet i Polen. Förändringen berör 190 anställda i Sverige.
- Vi förstår att det blir en svår tid för medarbetarna i Lidhult, säger Dan Pettersson, Senior Vice President, Mobile Equipment i Kalmar. Vi måste dock säkerställa att vi fortsätter att bevara vår globala ledande ställning även i framtiden. Vi förväntar oss att få synergier och kommer att stärka Kalmars konkurrenskraft på de globala marknaderna med denna mer kostnadseffektiva produktionsorganisation. Samtidigt kommer vi även att investera i framtiden genom att öka vår tekniska kompetens och snabba på vår digitala utveckling. Vi har starka rötter i Småland i Sverige. Det nya affärs-, innovations- och teknikcentret kommer att skapa nya jobb och affärsmöjligheter, särskilt på digitaliseringsområdet. I Polen är planen att utöka verksamheten vid Stargard, vilket kan skapa 200 nya jobb i regionen.
I syfte att öka verksamhetens effektivitet och säkra konkurrenskraften på de globala marknaderna på lång sikt planerar Kalmar att flytta produktionen av gaffeltruckar från Sverige till Polen, investera i nya toppmoderna anläggningar i Sverige och omvandla verksamheten i södra Sverige till ett affärs-, innovations- och teknikcenter.
Det nya affärs-, innovations- och teknikcentret i Ljungby i kommer att fokusera på att stärka Kalmars expertis inom digital affärsutveckling, forskning och utveckling, prototypproduktion och testning av mobil utrustning. Dessutom planerar Kalmar att lansera ett digitalt affärsutvecklingsprogram i samarbete med Linnéuniversitetet i södra Sverige.
Enligt planerna kommer den gaffeltrucksproduktion som för närvarande sker i Lidhult i att överföras till Kalmars monteringsverksamhet i Stargard i Polen. Flytten kommer att ta cirka två år och leda till en gradvis nedläggning av verksamheten i Lidhult. Kalmar kommer att starta genomförandet av planerna med att inleda förhandlingar med fackföreningarna. Cirka 190 anställda i Sverige skulle påverkas av förändringarna och Kalmar kommer att tillhandahålla stöd i form av kompetensutveckling och hjälp med att hitta nya arbeten.
Kalmar har för närvarande cirka 350 anställda i Lidhult och Ljungby och cirka 320 anställda i Polen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062