23948sdkhjf

Nu blir lastbils- och bussbärgning enklare

På onsdagen beslutade regeringen om en ändring i trafikförordningen som innebär att det blir lättare att bärga lastbilar, bussar och andra längre fordonskombinationer.
Enligt gällande regler i trafikförordningen behövs i dag ett särskilt tillstånd vid bärgning av fordonskombinationer som under bärgning blir längre än 24 meter. När fordonskombinationer delats har bärgningstiden fördröjts. Stillastående fordon i vägbanan kan även utgöra en trafikfara för övriga medtrafikanter. Bärgningsbranschen såväl som buss- och åkeriföretag har länge efterfrågat ett smidigare och mer trafiksäkert sätt att kunna bärga lastbilar och bussar.
Regeringen har infört en ny skrivning i 12:e kapitlet 1:a paragrafen i trafikförordningen (1998:1276). Den nya skrivningen innebär att bärgning av längre fordonskombinationer kan ske utan särskilt undantag. Den nya skrivningen lyder: Om omständigheterna kräver det och särskild försiktighet iakttas får bärgning utföras trots 4:e kapitlet 17:e paragrafen första och andra styckena. Ändringen är en regelförenkling för åkerier, bussbolag och bärgningsbranschen. Den innebär att långa fordon samt delbara fordonskombinationer kan bärgas enklare och vid ett och samma bärgningstillfälle.
- Regeringen arbetar för att öka säkerheten på de svenska vägarna än mer, säger infrastrukturminister Anna Johansson. Detta beslut är en del i det arbetet. Nu blir det enklare att bärga långa lastbilar och bussar så snabbt som möjligt och med mindre krångel.
Den nya förordningen träder i kraft den 1 maj i år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079