23948sdkhjf

Findus lägger ner i Bjuv – men logistikanläggningen blir kvar

På torsdagen meddelade Findus att bolaget planerar att lägga ned produktionen av djupfrysta färdigrätter och grönsaker i Bjuv. Beskedet innebär att 450 medarbetare varslas om uppsägning. Findus toppmoderna lager- och logistikanläggning blir kvar i Bjuv och berörs inte av själva produktionsnedläggningen.
- Lagret som invigdes 2015 kommer även fortsättningsvis att lagra och distribuera Findus produkter, främst till den svenska marknaden, säger Henrik Hjalmarsson, vd i Findus Sverige till Transport & Logistik Idag/Transportnet.
Skälet till nedläggningen av själva tillverkningen i Bjuv är att det råder överkapacitet av djupfrysta livsmedel och som leder till lönsamhetsproblem.
Nomad Foods, som Findus är en del av sedan 2015, har elva produktionsanläggningar i Europa vilket innebär överkapacitet och att samma produktionsresurser finns på flera håll.
- Låt mig först säga att det naturligtvis är en dyster nyhet för medarbetarna, säger Henrik Hjalmarsson. Men ett viktigt skäl för varslet är vårt geografiska läge. Även om Sverige och Norden är viktiga marknader innebär placeringen i Bjuv längre transportvägar och därmed högre kostnader till andra stora marknader som Syd- och Västeuropa, vilket i sin tur gör det svårare för oss att stå oss i konkurrensen.
Varken Findus lageranläggning i Bjuv eller Findus verksamhet i Loftahammar påverkas av varslet. Efter de föreslagna förändringarna kommer Findus att ha cirka 175 anställda i Sverige. Inte heller innebär beskedet att Findus kommer att sluta köpa produkter eller råvaror från Sverige.
Parallellt med varslet föreslår företagsledningen också att de anställda inom försäljnings-, marknadsförings- och supportfunktioner i bolaget under 2016 – 2017 flyttas till Malmö.
Findus lager- och logistikanläggning blir kvar i Bjuv. Det är ett av norra Europas största och mest energieffektiva fryslager som invigdes sommaren 2015. Etableringen av fryslagret är resultatet av ett samarbete med Peab och den nederländska tredjepartslogistikern Kloosterboer. Det är även Kloosterboer som driver lageranläggningen på uppdrag av Findus.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.441