23948sdkhjf

Poliser ska få stopp på lastbilsblockader

Den belgiska inrikesministern Jan Jambon beordrar landets federala polis att vidta åtgärder för att få stopp på de mycket omfattande protestaktioner som belgiska lastbilsförare och åkare genomför och som lamslår såväl motorvägar som samhället i stort på flera platser i landet.
Det är den belgiska nyhetssajten Ostbelgien Direkt som rapporterar att ministern nu beordrar belgisk polis att ordna så att de blockerande lastbilsförarna och åkeriägarna tar bort sina avspärrningar och att de upphör med sina protestaktioner. Och om de inte följer polisens uppmaning så ska polisen se till så att lastbilarna bogseras bort och att de strejkande åkarna och chaufförerna bötfälls och/eller får sina körkort indragna.
Ostbelgien Direkt rapporterar att protestaktionerna är kännbara för samhället sedan i onsdags. I de regioner där protestaktionerna pågår, till exempel i provinsen Lüttich och i Ougrée och Villers-le-Bouillet är tankstationer utan bränsle och affärer är utan varor. Detta är dessutom områden där det finns flera logistikanläggningar som försörjer stora delar av Belgien med varor och förnödenheter.
Transport & Logistik Idag/Transportnet har nyligen rapporterat om att belgiska åkeriägare och lastbilsförare nu rasar mot att landet per den 1 april har infört en ny vägavgift. Av det skälet blockerar ett stort antal lastbilsförare och åkeriägare sedan början av april belgiska motorvägar och landsvägar på flera håll i landet. Företrädare för belgisk åkerinäring framhåller att de nya vägavgifterna innebär en avgiftsökning med cirka 8 procent. Belgiska åkeriägare vill nu att landets egna åkerier undantas från de nya vägavgifterna för lastbil.
Lastbilsblockaderna skapar kaos och köer och innebär att ett växande antal tankstationer står utan drivmedel och att mataffärer och restauranger står utan varor.
Den nya vägavgiften, som infördes i Belgien den 1 april, omfattar lastbilar över 3,5 ton. Avgiften är mellan motsvarande cirka 0,70 kronor och 3 kronor (mellan 7 och 30 cent) per kilometer, beroende på fordonets totalvikt, vilken Euro-klassning fordonet har och typ av väg.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066