23948sdkhjf

Regeringsbeslut om alkobommar i hamn

På torsdagen beslutade regeringen att ge Trafikverket i uppdrag att förbereda införandet av anläggningar för nykterhetskontroll, genom alkobommar, i tre till fem hamnar som bedöms lämpliga för detta.
Näringsdepartementet framhåller att regeringen kontinuerligt arbetar med att öka trafiksäkerheten på de svenska vägarna. Sveriges trafiksäkerhetsarbete är känt över världen för sina framgångar, inte minst den svenska nollvisionen om att ingen ska dödas eller skadas allvarligt i trafiken.
- Varje år dör 50 personer i alkoholrelaterade olyckor, säger infrastrukturminister Anna Johansson. Det är 50 personer för mycket. Mot bakgrund av detta är torsdagens beslut mycket viktigt. Arbetet för nykterhet på vägarna är en förutsättning för att komma närmre nollvisionen. Alkobommarna kommer även att bidra till att skapa ordning och reda på vägarna.

I uppdraget till Trafikverket ingår att:

• identifiera och föreslå tre till fem lämpliga hamnar utifrån trafikvolym, kostnader, infrastruktur och kontrollsituation
• inleda dialog och samarbete med hamnar som bedöms lämpliga utifrån trafikvolym, kostnader med mera
• i samarbete med berörda myndigheter ta fram lösningar för logistik kring och finansiering av anläggningarna för nykterhetskontroll
• analysera kostnadseffektiviteten och upprätta en tidsplan
• förbereda upphandling av anläggningarna för nykterhetskontroller

En redovisning av uppdraget ska lämnas till Näringsdepartementet senast den 31 oktober 2016.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063