23948sdkhjf

Bättre luftkvalitet tack vare lägre utsläpp till sjöss

Den 1 januari förra året infördes ett nytt svaveldirektiv för sjöfarten i Nordsjön och Östersjön. Det innebar att det tillåtna gränsvärdet för svaveldioxidutsläpp skärptes rejält. Det har lett till kraftigt förbättrad luftkvalitet i Göteborg.
Sjöfartens svaveldioxidutsläpp minskade med över 70 procent mellan 2014 och 2015, medan partikelutsläppen minskade med 50 procent.
- Det här är väldigt positivt, både för miljön och människors hälsa, säger Magnus Kårestedt, vd i Göteborgs Hamn. Svavelutsläpp är sjöfartens stora problem globalt och det här visar att direktivet verkligen gjort skillnad i vårt närområde.
I Göteborgsområdet har sjöfartens utsläpp minskat från 330 ton svaveldioxid 2014, till 91 ton 2015, vilket innebär en minskning med över 70 procent. Partikelutsläppen halverades, från 22 ton till 11 ton under samma period. Det framgår av uppgifter från IVL Svenska Miljöinstitutet.
Samtidigt är gränsvärdena för utsläpp betydligt mer tillåtande utanför norra Europa. Där används fortfarande fartygsbränslen med högre svavelinnehåll – som köps in till ett lägre pris.
- Det är olyckligt att våra gränsvärden inte har införts på en global nivå, säger Magnus Kårestedt. Det innebär att bland annat svensk basindustri, som använder sig av sjöfrakt i stor utsträckning, fått svårare att konkurrera prismässigt.
göteborgs Hamn har mött svaveldirektivet på olika sätt. Nya miljörabatter har införts för anlöpande fartyg, tankningsmöjligheter för de alternativa bränslena LNG och metanol är på plats, såväl som en dedikerad pipeline för lågsvavligt bränsle. En så kallad ”sniffer” har installerats i ytterhamnarna, som kontrollerar fartygens utsläpp. Något som efterfrågats av rederierna.
- Totalt sett är vi i norra Europa väl rustade för framtiden redan nu – vi har ett försprång gentemot övriga Europa och världen i de här frågorna, säger Magnus Kårestedt. Det kommer ge oss fördelar när gränsvärdena sänks även i övriga Europa om knappt fyra år, även om de inte kommer ner i våra nivåer.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.067