23948sdkhjf

Ny felsökningsmetod är störningar på spåret

Med hjälp av ny teknik kan fel på järnvägen upptäckas tidigare, och åtgärdas innan de orsakar problem. Målet är att minska störningar, öka punktligheten och förbättra trafikinformationen.
Projektet går ut på att använda sensorer för att identifiera fel på järnvägen, och åtgärda dem innan störningar uppstår. Den nya tekniken har testats på 22 tåg från Tågkompaniet som kör för Tåg i Bergslagen.
Vid flera tillfällen har fel kunnat upptäckas som inte hade hittats med traditionella mätmetoder. Fordon som passerade kände av fel i anläggningen och rapporterade att skadan var på väg att förvärras, vilket medfört att man kunnat förhindra nedrivning av kontaktledningar.
Projektet kallas för Uppsamt och är ett samarbete mellan Trafikverket, tågoperatören Svenska Tågkompaniet, underhållsentreprenören Euromaint och Outflight.
Projektet kommer under 2016 att ta nästa steg. Det är en del av Trafikverkets strategi för digitalisering av järnvägstransporter, och utbildning av personal i användningen av konceptet kommer att genomföras. Projektet kommer också att omfatta fler aktörer i järnvägsbranschen.
- Vi siktar på att projektet i slutändan ska omfatta alla tågoperatörer, och därmed bidra till bättre punktlighet i hela landet, säger Göran Erskérs, projektansvarig i Trafikverket.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156