23948sdkhjf

Bra flyt för Kvarken Ports 2015

Umeås och Vasas gemensamma hamnbolag, Kvarken Ports Ltd, gjorde under sitt första verksamhetsår ett gott resultat, både ekonomiskt och volymmässigt.
- Målsättningen för det första verksamhetsåret var att integrera två separata hamnar och två olika verksamhetskulturer till en enhet, säger Matti Esko, vd i Kvarken Ports. Vi lyckades bra med denna målsättning. Vi satsade dessutom under det första verksamhetsåret stort på synlighet och på att lyfta fram vårt unika hamnkoncept.
kvarken Ports godsvolymer uppgick till 3,4 miljoner ton för 2015.
I Umeå steg godsvolymerna något för traditionella godsslag, såsom export av papper och import av olja. Den kraftigaste ökningen kom från containertrafiken, som steg med 15 procent och nådde det nya rekordet 25 000 TEU. För att stödja utvecklingen av containertrafiken har företaget beställt en ny mobil kran med 125 tons lyftkapacitet. Kranen levereras till Umeå i maj i år. Kvarken Ports har även påbörjat en strategisk planering av containerhanteringsområdet och containerkajen.
i Vasa minskade godsmängden till följd av den minskade importen av kol. Det är frågan om en bestående strukturell förändring vilket betyder att en ökning i övriga varuslag är viktigt för Vasa.
- Vi ser en stor potential i projektlaster och i en ökning av transporter från den regionala exportindustrin och energiklustret, säger Markus Rönnblom, försäljnings- och marknadsföringschef i Kvarken Ports.
Färjeförbindelsen som trafikeras av Wasaline visade en fortsatt positiv utveckling för både frakt- och passagerarvolymer. Under 2015 reste 168 557 passagerare mellan Umeå och Vasa och den totala godsmängden uppgick till 276 641 ton. Kvarken Ports fortsätter att under år 2016 arbeta för en strategisk utveckling av färjetrafiken inom projektet Midway Alignment of the Bothnian Corridor.
Kvarken Ports redovisar en omsättning för 2015 på 75,8 miljoner kronor. Rörelesresultatet var större än budgeterat tack vare omfattande synergier och andra besparingar.
- Kvarken Ports första verksamhetsår påvisade de konkreta fördelarna med sammanslagningen, såväl volymmässigt som ekonomiskt, säger Matti Esko.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.083