23948sdkhjf

Gemensam ståndpunkt om regeltillämpning inom vägtransport

Under en debatt på temat om regeltillämpning presenterades en gemensam ståndpunkt när det gäller regeltillämpning inom vägtransport.
Initiativtagare är företrädare för den internationella vägtransportunionen IRU, den nordiska och nederländska åkerinäringen samt Euro Contrôle Route, en samarbetsorganisation för bättre vägtransporter. Budskapet är att ny lagstiftning inte behövs, men befintlig måste följas upp.
- Tillämpningen av det befintliga regelverket är avgörande för konkurrensen, säger Sören Larsen, vd i Nordic Logistics Association. Med rätt kontrollmekanismer kan väldigt mycket hända redan i dag, vi behöver inte vänta på nya regler.
Den gemensamma ståndpunkten fokuserar på fyra punkter:
1) Ny lagstiftning inom vägtransportområdet är inte en nödvändighet, med rätt avvägda resurser kan säker och rättvis uppföljning och tillämpning garanteras.
2) När ny lagstiftning faktiskt behövs, ska den utformas med tillämpning i åtanke.
3) Ett ökat samarbete och informationsutbyte medlemsstater emellan kan stärka tillämpningen av regelverket.
4) Ett samordningsorgan mellan myndigheter skulle underlätta för att utvärdera och följa upp efter införandet av nya regler.
- Ett samordningsorgan, en ”EU agency for road transport”, är en bra idé, men kommer bara att göra skillnad om viljan att samarbeta och investera finns i de olika länderna, säger Sören Larsen. Norge till exempel har investerat i ny, modern teknik som enkelt kan följa upp och kontrollera lastbilsekipagen på vägarna. För alla seriösa företagare ute på våra vägar är granskning och uppföljning välkommet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079