23948sdkhjf

Dagligvarukedja investerar i vätgasdrift för matdistribution

Den norska dagligvarukedjan ASKO har beslutat att starta produktion av vätgas för eget bruk och inom loppet av nästa år kommer den första vätgasdrivna lastbilen att leverera mat till norska butiker.
Under 2016 får ASKO sina tre första eldrivna lastbilar. Och nästa år kommer alltså de första vätgasdrivna lastbilarna att rulla på norska vägar. Bolagets mål är 100 procent utsläppsfri distribution av matvaror.
ASKO har i samarbete med SINTEF utvecklat ett vätgasprojekt som enligt ASKO är unikt både i norskt och i europeiskt sammanhang.
Vätgasen ska produceras från solceller som monteras på taket till anläggningen ASKO Midt-Norge och lagras i egen tank i anläggningen. Pilotprojektet ska i första omgången testas under perioden 2017 – 2019 på fyra vätgasdrivna lastbilar och tio vätgasdrivna truckar. Enova – som ägs av det norska olje- och energidepartementet och som ska bidra till omställning av energianvändning och energiproduktion – bidrar till projektet genom att stödja ASKO:s investeringar i fordon och vätgasproduktionsanläggning med 19,6 miljoner norska kronor. Om pilotprojektet slår väl ut kommer ASKO att överväga att etablera fler motsvarande anläggningar i Norge.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094