23948sdkhjf

DB Schenker kan få nya minoritetsägare till hösten

Styrelsen i Deutsche Bahn planerar nu att ta ett slutgiltigt beslut om att ta in externa minoritetsägare i dotterbolagen DB Schenker och Arriva. Om allt går enligt plan så kan det vara klart med nya minoritetsägare till hösten.
Skälet till att ta in externa minoritetsägare är att säkra Deutsche Bahn-koncernens framtida investeringar, främst inom den tyska järnvägsverksamheten.
På onsdagen, den 4 maj, tillkännagav styrelsen i Deutsche Bahn att de har gett instruktioner till koncernens ledningsgrupp att ta fram en utvecklingsplan för att släppa in externa minoritetsägare i DB Arriva och DB Schenker. Styrelsen har även planerat ett slutgiltigt beslut om denna åtgärd. Styrelsen och ledningsgruppen avser att vidta dessa åtgärder för att finansiellt säkra det största investeringsprogrammet i Deutsche Bahns historia och för att säkra den framtida tillväxten för DB Arriva och DB Schenker.
- Om vi inte vidtar dessa åtgärder, så kommer Deutsche Bahn-koncernens skulder att öka avsevärt fram till 2020, säger professor Utz-Hellmuth-Felcht, styrelsens ordförande i Deutsche Bahn. Genom att ta in externa minoritetsägare begränsar koncernen sin skuld och skapar en finansiell bas som är nödvändig för att kunna genomföra det omfattande investeringsprogrammet i Tyskland.
Under perioden 2016 – 2020 så har Deutsche Bahn ett investeringsbehov i sin tyska järnvägsverksamhet på motsvarande cirka 490 miljarder kronor (50 miljarder euro), vilket motsvarar 90 procent av Deutsche Bahn-koncernens totala investeringar för denna period. Motsvarande cirka 196 miljarder kronor (20 miljarder euro) av detta belopp måste Deutsche Bahn finansiera via egna kanaler.
- Vår avsikt är att DB Arriva och DB Schenker även efter denna åtgärd ska vara helt konsoliderade i Deutsche Bahns balansräkning, säger Dr. Rüdiger Grube, CEO i Deutsche Bahn-koncernen.
Styrelsen och ledningen i Deutsche Bahn-koncernen räknar med att nya minoritetsägare i DB Arriva och DB Schenker ska vara klara under hösten i år.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078