23948sdkhjf

Jönköping överens med Sverigeförhandlingen

På onsdagen kom Jönköpings kommun överens med Sverigeförhandlingens förhandlare. Därmed är det klart att Jönköping blir navet i ett nytt transportsystem när den nya höghastighetsjärnvägen är på plats.
I och med onsdagens möte förklarar sig Jönköpings kommun beredd att bygga 10 000 bostäder, medfinansiera den nya järnvägen med 195 miljoner kronor och bidra med 133,1 miljoner kronor i förskottering.
- Det här är en viktig dag för Jönköpings kommun och för hela regionen, säger Ann-Marie-Nilsson, kommunstyrelsens ordförande. Efter flera år av planering och hårt arbete både för järnvägen och stationsläget känns det som att vi kommit ännu närmre målet.
Den nya järnvägen ska gå mellan Stockholm och Malmö samt mellan Stockholm och Göteborg. Förhandlingar pågår med 16 kommuner och 2 flygplatser längs sträckningarna. Jönköpings kommun kommer att bli en knutpunkt eftersom Jönköping blir en förgreningspunkt för tåg till Malmö och Göteborg.
- Onsdagens handslag är ett viktigt steg i förverkligandet av ett bättre och mer robust järnvägssystem för hela Sverige, säger HG Wessberg, förhandlingsperson i Sverigeförhandlingen. Med en höghastighetsjärnväg skapar vi förutsättningar för ett snabbt och hållbart resande, fler bostäder och större arbetsmarknadsregioner. Inte minst möjliggör den nya järnvägen bättre underhåll och ökad kapacitet på de gamla banorna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063