23948sdkhjf

Svensk speditörsprofil donerar 2 miljarder till cancerforskning

Bengt Sjöberg, tidigare betydande aktieägare i ASG, sedan lång tid boende i Hong Kong men bördig från Lysekil, har instiftat Sjöbergstiftelsen, till vilken han donerar två miljarder kronor. Med donationen önskar Bengt Sjöberg att göra skillnad för cancerforskningen och den behandlingsvård som möter cancerpatienter i dag.
Det framgår av ett pressmeddelande från Kungliga Vetenskapsakademien.
- Jag har under flera år haft intentionen att bilda någon form av stiftelse för att ge tillbaka till samhälet av det kapital jag samlat ihop under min livstid, säger Bengt Sjöberg. Min tanke är att stiftelsen främst ska inrikta sig på cancerforskning, men om man i framtiden löser cancerns gåta vill jag att stiftelsen ska kunna bidra till annan medicinsk forskning och även till forskning inom miljöområdet. Jag vill att de forskningsinsatser som jag bidrar till ska vara så kliniskt inriktade som möjligt, för att snabbt kunna appliceras. Min förhoppning är att stiftelsen ska bidra till en delvis ny syn på behandling av cancer, där man är lika öppen för att utvärdera både konventionella och okonventionella behandlingsmetoder, likväl som en kombination av de båda.
Bengt Sjöberg, 66 år och som själv fick diagnosen lungcancer vid årsskiftet, hoppas med stiftelsens medel förbättra i synnerhet lungcancervården och de behandlingsmöjligheter som finns att tillgå i Sverige i dag.
- Siffrorna för överlevnad i dag inom svensk lungcancervård är nedslående och om jag kan vara med och hjälpa ett antal människor till bättre livskvalitet och längre överlevnad är det värt varenda krona, säger Bengt Sjöberg.
Stiftelsen kommer årligen att dela ut Sjöbergpriset till en framstående cancerforskare eller grupp av cancerforskare. Priset kommer att dels ut i nära samarbete med Kungliga Vetenskapsakademien och prissumman är i dagens läge bestämd att omfatta en miljon dollar, varav merparten är öronmärkt för fortsatt forskning. Utöver Sjöbergpriset uppskattas stiftelsen kunna dela ut 60 till 70 miljoner kronor om året och redan nu hålls diskussioner med Karolinska Institutet i Stockholm om ett nytt cancercenter. Bengt Sjöberg hoppas att stiftelsens pengar ska kunna börja användas redan under 2016.
- Jag är affärsman och har ägnat mitt liv åt att bygga företag, men det här är det mest givande jag ägnat mig åt och jag vill se resultat så snart som möjligt, säger han.
Första styrelseordföranden i stiftelsen är Bengt Sjöberg. Bengt Sjöbergs bror, Ingemar Sjöberg har utsetts till vice ordförande och sekreterare är Ola Johannesson. I övrigt ingår i styrelsen Bengt Sjöbergs två barn, Michelle Sjöberg och Joachim Sjöberg, samt Göran K. Hansson och Annika Espander.
Stiftelsen kommer att ha sitt säte i Lysekils kommun.
1971 började Bengt Sjöberg på en reklamfirma i Göteborg. Ett av Bengts uppdrag var att se över de skandinaviska intressena för Schenker/ASG. Som 28-åring reste han av det skälet till Hong Kong. Efter en tid i Hong Kong fick Bengt Sjöberg möjlighet att köpa aktier i ASG, vilket han också gjorde. Flera år senare – 1999 – förvärvade Deutsche Post via Danzas ASG, inklusive ASG:s bolag för Fjärran Östern verksamhet som Bengt Sjöberg själv byggt upp. I samband med försäljningen bytte det bolaget namn, från ASG till Asia Pacific Cargo. Det blev ett så kallat ”management buyout”, vilket för Bengt Sjöberg innebar att han fick näringsförbud inom sådan verksamhet under fem års tid. Under den femårsperioden startade Bengt Sjöberg en hedgefond i Stockholm, den norska detaljhandelnskedjan Papershop, ett leasingbolag i Fjärran östern och Norden, samt några fastighetsbolag och hotell i Thailand.
Efter fem års ”karantän” från transportbranschen gjorde Bengt Sjöberg comeback inom den sektorn, köpte tillbaka sitt tidigare bolag i Hong Kong och 2006 startade han det svenska dotterbolaget APC Logistics.
I december 2012 sålde Bengt Sjöberg sin transport- och logistikverksamhet till japanska Nippon Express.
I dag bedriver APC verksamhet på 24 orter i 7 länder i Asien. Bolaget har 400 medarbetare, varav 300 i Asien och 100 i Europa.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078